Svatošské skály na Karlovarsku navštěvují s oblibou milovníci krásné přírody i adrenalinu

7. listopad 2020

Svatošské skály stojí na západě Čech, v údolí řeky Ohře mezi Karlovými Vary a Loktem. Lokalita patří k nejoblíbenějším výletním cílům obyvatel i návštěvníků těchto dvou měst. Vydávají se k nim pěšky nebo na kole, motoristům je tam vjezd zakázán.

Svatošské skály představují obrovské žulové útvary, dosahující výšky až padesát metrů. Při troše fantazie v nich můžete spatřit zkamenělý svatební průvod. Kolem skal vznikla totiž řada legend a pověstí.

Ta nejznámější je o nešťastné lásce. Jistý Jan Svatoš prý slíbil svou lásku vodní víle z řeky Ohře. Později se však zamiloval do jiné dívky a tím porušil svůj slib. Vodní víla to samozřejmě nenechala jen tak a pomstila se. Během svatebního obřadu proměnila pomocí kletby celý svatební průvod v kámen. Jednotlivé skály tak byly pojmenovány podle svatebčanů. Najít tu můžete Nevěstu se Ženichem, Svědky nebo Muzikanty.

Neobvyklý přírodní výtvor inspiroval řadu umělců, například Johanna Wolfganga Goetha, Viléma Mrštíka nebo lékaře a psychologa Sigmunda Freuda, který napsal pojednání Sen o Svatošských skalách.

Místem vede cyklostezka z Karlových Varů do Lokte

Svatošské skály jsou chráněnou přírodní památkou už od roku 1933. Důvodem ochrany jsou geomorfologicky ojedinělé žulové skalní tvary na levém břehu Ohře se zbytky převážně borových lesů a s výskytem vzácných či ohrožených druhů rostlin a živočichů.

Skály nabízejí ideální podmínky pro horolezectví a jsou nejoblíbenější lezeckou oblastí na Karlovarsku. Územím prochází také cyklostezka Loket – Karlovy Vary. Místo si oblíbili i vodáci. Počítejte tedy s tím, že tu zejména během letní sezóny bývá opravdu rušno.

Spustit audio