Své jednání hodnotím podle toho, kolik dobra a užitku přinese druhým lidem, říká Jakub Ráliš

Jakub Ráliš, od 1. ledna nový ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci, přichází z univerzitního prostředí, vystudoval filosofii a judaistiku, pracoval v Pevnosti poznání, šéfoval festivalu AFO.

Do nové funkce nastupuje s mnoha plány a vizemi, ale také s vědomím, že řada objektů je v havarijním stavu a potřebuje nutně revitalizaci a tedy velké investice. Muzeum vnímá jako velkou, stabilní a funkční instituci, až po strop naplněnou výbornými a motivovanými odborníky. Ať už jsou to historici, biologové, ekonomové nebo technicko-hospodářští pracovníci. A to je podle něj obrovský potenciál k rozvoji, který by rád plně využil.

Vlastivědné muzeum v Olomouci pečuje o více než milion sbírkových předmětů a stará se o objekty v Olomouci, zámek v Čechách pod Kosířem nebo arboretum v Bílé Lhotě. Spadá pod něj i Regionální pracoviště pro tradiční lidovou kulturu. A velkým snem Jakuba Ráliše je také vznik centra Libavska. Málokdo si podle něj uvědomuje, jak unikátní oblast je Libavá z pohledu přírodovědy i historie. A to v evropském kontextu. Obrovský kus práce tu dělají občanské spolky, ale oficiálně by to mělo být právě Vlastivědné muzeum, které by takový projekt mělo iniciovat a zaštítit.

Jakou roli mají podle Jakuba Ráliše muzea v 21. Století? A jakou roli v jeho životě hraje rodina, sport, otužování a meditace? Poslechněte si ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio