Svět ozdob, kouzlo domova a Vánoce (skoro) celý rok. Na cestách s českými vánočními ozdobami

Pátá generace ve vedení firmy, kterou založil Václav Berger, má ve Dvoře Králové nad Labem Vánoce takřka celý rok. Romana a Martin Juklovi nám jsou průvodci "Na cestách" světem vánočních ozdob, které z jejich dílen putují takřka do celého světa. 

Ale nebudeme tentokrát cestovat jen historií, jakkoli je zajímavá a pominout ji nelze. Naplňování odkazu zakladatele rodinné firmy, kterým je pro naše hostitele zachování tradice foukaného vánočního skla budoucím generacím, navazuje na původní obchod s perličkami ze skla. Po něm přišlo foukané sklo a například i počátky zavěšování ozdob na "záponku s vidlicovým pérkem". Nebo stříbření.

Zvonečky, ale i chobotnice, mušle nebo telefonní budky

Pokračování pořadu "Na cestách", kterým vstupujeme do prvního adventního týdne je pozoruhodnou cestou světem s neobyčejně pestrou paletou ozdob, odrážejících rozmanité kutury a zvyky světových regionů.

Čtěte také

Naše tradiční ozdoby známe a ve vzorkovně rodinné firmy "Ozdoba" ve Dvoře Králové je identifikuji takřka okamžitě.

Ale s Romanou Juklovou mě víc bavilo cestovat světem exotických chobotnic. Nebo si povídat o preferencích figurek v Americe, o červených telefonních budkách, patrových autobusech (double-deckerech) nebo černých taxících, které znám i já z Británie, o zálibách v ovoci či třeba filmových postavičkách pro vánoční stromečky v jiných koutech zeměkoule.

Přání zákazníků jsou roztodivná.

České ozdoby v Evropě, Asii, Americe...

Čtěte také

Na cestách s vánoční třpytivou krásou jsme na chvilku navštívili i vzdálený Singapur, kam ze Dvora Králové posílají například květinové motivy, včetně u nás známé sakury.

Připomínáme i kuriozity, jako jsou ozdoby ve tvaru pivních lahví, krbu pro Santa Clause, nizozemských větrných mlýnů, okurek i brokolice.

Fantazie zákazníků je nekonečná a umění našich tvůrců - foukačů i foukaček, výrobců forem, těch kteří sklo stříbří, malují, ale i šikovně balí na dlouhé cesty do světa- zase obdivované a ceněné.

A tak jsem se mohl přehrabovat i krabicích s nápisy Evropa, Afrika, Asie, ve kterých se ukrývají ozdobné koule se snad všemi vlajkami světa...

Křehký svět třpytivého řemesla

Když jsem zmínil různé profese, jejichž světem v pořadu "Na cestách" krátce před Vánocemi v rodinné firmě Ozdoba s mikrofonem také putujeme, nemohl jsem nevyužít nabídku spolumajitele Martina Jukla, abych si vyzkoušel třeba z obyčejné skleněné trubičky vyfouknout malou "baňku".

V pondělním pořadu tak uslyšíte, jak můj pokus probíhal a jak dopadl. Rovnou mohu ale prozradit, že od těch chvil u kahanu chovám ke všem lidem, kteří jsou za tou třpytivou nádherou na vánočních stromečcích, ještě větší obdiv.

Svět ozdob a kouzlo domova

Při cestování světem vánočních ozdob jsme se zastavili i v domácnosti rodiny Juklových, a tak se také dozvíte, jaké ozdoby visí na jejich stromečku.

Čtěte také

Přiznám se, že za paní Romanou, jejím manželem Martinem i šikovným týmem zaměstnanců (mezi kterými převažují ženy) jezdím do Ozdoby ve Dvoře Králové rád kdykoli v roce.

Protože v rodinné firmě si užívám atmosféru Vánoc nejen třeba teď v čase adventu, ale i v březnu nebo třeba v červenci.

Bez toho celoročního "života s Vánocemi" by si pak slavnostní chvíle zase nemohli dopřávat s ozdobami od nás rodiny v mnoha koutech světa.

Zátiší z natáčeni ve Dvoře Králové nad Labem

A tak se s námi vydejte "Na cesty" - tentokrát s vánočními ozdobami do Dvora Králové - i vy, když si nás naladíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice jako obvykle po 18:00 hodině v pondělí 30. listopadu. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související