Svítání funguje 25 let. Vrcholem oslav bude tradiční Noc Grácií

2. listopad 2017

Základní škola a Praktická škola Svítání celé čtvrtstoletí pečuje o děti a mladé lidi s handicapem. Každoročně děkuje svým podporovatelům na galavečeru. Letos by měl být plný překvapení.

Noc Grácií hostí ve čtvrtek od 19 hodin Východočeské divadlo v Pardubicích. Ocenění v podobě tří Grácií si odnesou zástupci nominovaných organizací z komerční i neziskové sféry a taky jednotlivci z řad významných osobností, rodičů, přátel školy a zaměstnanců.

Vystoupí skupina The Tap Tap, soubor Zubři a taky žáci a klienti školy v nečekaných rolích. Chystá se exkluzivní módní přehlídka luxusních dámských kabelek podle návrhu známé moderátorky, herečky a choreografky Dany Morávkové. Ve foyer divadla se bude křtít kalendář školy pro rok 2018 pardubického fotografa Tomáše Kubelky. Celým večerem provedou Petra Beránková a Miroslav Hruban z Českého rozhlasu Pardubice.

Jaké bylo čtvrtstoletí?

Ředitelka Základní školy a Praktické školy Svítání Miluše Horská má z dosavadního vývoje radost. „Školu si vymysleli rodiče pro své handicapované děti. V minulém režimu byli podobní lidé spíš schovaní v hlubokých lesích. Dnes už handicapované potkáváme na ulicích, máme bezbariérové přístupy.“

Před čtvrtstoletím byla Horská, která je zároveň i senátorkou, podle svých slov překvapená, že tato problematika společnost moc nezajímá. „Byli jsme podceňovaní po odborné stránce. Dnes máme mnoho akreditovaných kurzů a vzděláváme ostatní odborné pracovníky.“

Nedávno Svítání získalo prestižní ocenění Duhové křídlo. Keramickou plastikou odměňuje Národní rada osob se zdravotním postižením společně s Pardubickým krajem organizace a jednotlivce působící v sociálních službách a pro lidi se zdravotním postižením.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.