Symbolika židovských modlitebních řemínků zvaných tefilin

30. březen 2008

České návštěvníky Izraele, kteří se zastavili u posvátného místa Židů, jeruzalémské Zdi nářků, možná zaujaly zvláštní řemínky s pouzdrem navinuté na pažích modlících se mužů. Podobný řemínek s vystouplým pouzdrem si Židé při modlitbě upevňují i kolem hlavy. Co tato zvláštní zvyklost znamená? Jaký je její smysl?

Modlitebním řemínkům se hebrejsky říká tefilin, což souvisí s hebrejským označením modlitby - tefila. Zvláštní řemínek je určen pro ruku a jiný pro hlavu, avšak oběma je společné malé pouzdro, do něhož se vkládají proužky pergamenu. V pouzdru upevněném na hlavě modlícího se jsou takovéto proužky čtyři, v schránce pro ruku jeden, ale text vepsaný na pergamen zůstává v obou pouzdrech stejný: přináší úryvky z biblické Druhé a Páté knihy Mojžíšovy včetně židovského vyznání víry: "Slyš, Izraeli, Hospodin je náš Bůh, Hospodin je jeden." Jestliže tato věta potvrzuje princip Boží jednoty a povinnost společenství Izraele sloužit Stvořiteli, další úryvky odkazují k jiným životně důležitým principům, na prvním místě k Božímu příslibu odměnit ty, kdo dodržují jeho naučení, a odplatit po zásluze těm, kdo je porušují. Text v pouzdru dále upamatovává na povinnost nezapomínat na dobu otroctví v Egyptě a slavné Boží osvobození a konečně povinnost učit těmto zásadám potomky. Na obou pouzdrech tefilin je rovněž zvenčí napsáno hebrejské písmeno šin, které spolu s jinými písmeny, tvořenými uzly na řemíncích, dává slovo Šadaj. Hebrejsky znamená "Bůh všemocný" a dle židovské tradice je to jedno z označení pro Boží působení ve světě.

Tefilin včetně pouzder pro pergamenové proužky se připravují z kůže zvířat, která jsou košer, a užívají je židovští chlapci od 13 let, kdy dosahují náboženské plnoletosti. Nošením modlitebních řemínků při modlitbě věřící Židé dávají najevo své odhodlání spojit své bytí s Bohem. Chtějí tak činit jak rozumem, což je vyjádřeno upevněním tefilin na hlavu, tak i citem, což vyjadřuje modlitební řemínek na ruce s pouzdrem ve výši srdce. Židé se nemodlí s modlitebními řemínky pouze o šabatu a svátcích, neboť tyto dny samou svou povahou ztělesňují posvátné ideje, jež vyjadřují i tefilin.

Navlékání těchto modlitebních řemínků na paži a hlavu je zvyklostí nesmírně starou a její původ můžeme najít v samotné Tóře, posvátné knize judaismu. "Budeš to mít jako znamení na své ruce a jako připomínku mezi svýma očima, aby v tvých ústech zůstal Hospodinův zákon," můžeme číst v Druhé knize Mojžíšově a podvakrát i v Páté knize Mojžíšově. Od doby, kdy byla tato slova poprvé vyřčena, uplynulo již několik tisíc let. A jako ve starověku, tak i v 21. století zůstávají pro židovské společenství živá.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio