Syrskou opozici odklad amerického útoku zklamal, režim mluví o porážce Obamy

1. září 2013
Zprávy

Syrská opozice je zklamaná z postoje amerického prezidenta Baracka Obamy, který požádal o schválení intervence v Sýrii Kongres. Opoziční představitelé jsou ale přesvědčeni, že USA nakonec zásah podniknou. Ke schválení útoku dnes Kongres vyzvala Syrská opoziční koalice z Istanbulu.

Někteří povstalci se domnívají, že i samotné odložení akce posílí současný režim. Rebelové předpokládají, že síly prezidenta Asada se budou snažit využít čas k zesílení útoků na povstalecké bašty.

Syrská státní média označují Obamovo zaváhání jako jeho porážku. Američané prý začínají utíkat ještě před útokem. Prezident USA podle nich ztratil spojence a ovládl ho pocit bezmoci.

O situaci v Sýrii v Káhiře dnes jedná Liga arabských států. Egypt nebo Irák jsou proti vojenské akci, některé státy Perského zálivu intervenci naopak podporují. Kvůli hrozbám ze strany syrského režimu se případný vojenský zásah týká i Izraele.

"Izrael je klidný a sebejistý. Jsme připraveni na jakýkoli možný vývoj. A izraelští občané by také měli vědět, že naši nepřátelé mají dobrý důvod k tomu, aby nezkoušeli naší moc a sílu. A vědí proč," ujistil o síle Izraele jeho premiér Benjamin Netanjahu.

Jeho zemi hrozí, že v případě napadení na ni syrská armáda obrátí své chemické zbraně. Právě nepřipravenost Izraele na takový útok je podle Palestinců skutečným důvodem amerického odkladu.

Čtěte také

Na Spojené státy bude čekat i Francie. Ministr vnitra Manuel Valls řekl, že jeho země nebude útočit sama a počká na vytvoření mezinárodní koalice.

Na zásah Spojených států čeká také Turecko. Země, která sousedí se Sýrií, se zabývá tím, jak by vstup Američanů do konfliktu změnil situaci v regionu. Pokud Assad padne, Turecko chce hrát významnou roli v transformačním procesu v Sýrii. Zároveň se ale připravuje na případný vojenský střet.

Právě Turecku hrozí podle odborníků největší riziko, že by se konflikt mohl přelít přes jeho hranice. Příhraniční oblasti se už v minulosti staly terčem ostřelování i drobných teroristických útoků.

autoři: ima , jma , nov
Spustit audio