Systém vratných kelímků na kávu Otoč kelímek dorazil už i do Hradce Králové

14. leden 2019 11:07

První český systém vratných kelímků se rozšiřuje. Původně olomoucký projekt mohou lidé nově využívat také v Hradci Králové. Město na východě Čech se tak připojí k Praze, Brnu, Ostravě, Zlínu a řadě dalších míst, kde systém od loňského roku funguje. 

Nakupovat se dá i BEZ OBALU! A tedy rovněž bez odpadu. První takový obchod má i Hradec Králové

Petra Lorencová a Marta Dolanová - Bez obalu

Už jste se někdy pozastavili nad množstvím obalů, které po spotřebování obsahu zůstanou po jednom takovém běžném nákupu v supermarketu? Je to slušná hromada. A v drtivé většině ji tvoří plasty!

„V posledních týdnech jsme zaznamenali enormní velký zájem o naše řešení a jsme moc rádi, že můžeme začít fungovat v dalším krajském městě. Díky našim partnerům z Café Na kole, Bio Central, Cona Coffee a To Je Bistro se používaní jednorázových kelímků na kávu může stát minulostí i v Hradci Králové," říká k tomu iniciátor projektu Jan Havránek ze společnosti Půjčovna kelímků s.r.o.

Otoč kelímek, první český systém vratných kelímků vzniknul v červnu 2018 v Olomouci jako projekt kaváren Kafé Kodó, Naše Café a Café La Fée. V průběhu několika týdnů se připojila většina olomouckých kaváren a ozvala se řada podniků z celé republiky. Projekt se tak od 3. prosince rozšířil i do Prahy, Brna, Ostravy, Zlína a řady dalších měst. A nově i do Hradce Králové.

Seznam zapojených kaváren v Hradci Králové:

Café Na kole, Velké náměstí 130/24
Kino Bio Central, tř. Karla IV. 774
Cona Coffee, Velké nám. 139
Cona Coffee, S. K. Neumanna 726
To Je Bistro, Pospíšilova 299

Vratné kelímky fungují na principu zálohy ve výši 50 Kč. Zájemci si za tuto sumu odolný kelímek v jednom ze zapojených podniků půjčí a pak ho vrátí kdykoliv v jakémkoliv ze zapojených míst v rámci celé sítě a zálohu dostanou zpět. Kdykoliv, kdekoliv a v jakémkoliv množství.

Zapojených míst je v rámci ČR už víc než 100 a každý týden se přidávají další. Jejich seznam najdete na webových stránkách projektu www.otockelimek.cz

Modré kelímky jsou vyrobeny v Německu ze snadno recyklovatelného polypropylenu, který je velmi odolný, zdravotně nezávadný a má veškeré potřebné certifikace na styk s jídlem a pitím. Každý takový kelímek dokáže za svůj život nahradit zhruba 500 až 600 kelímků jednorázových.

Každý rok se v České republice spotřebují desítky miliónů jednorázových a obtížně recyklovatelnéých kelímků na kávu, a absolutní většina z nich pak skončí na skládce nebo spalovně.

Projekt Otoč kelímek si klade za cíl snížit toto číslo na minimum. Systém lze použít nejen v rámci kaváren, ale i v menzách, festivalech, veletrzích nebo firemních kantýnách. Projekt vznikl v červnu loňského roku v Olomouci ve spolupráci s kavárnami Kafé Kodó, Naše Café a Café La Fée. V průběhu několika týdnů se připojila většina olomouckých kaváren a ozvala sepoté i řada podniků z celé republiky.

Systém vratných kelímků na kávu Otoč kelímek dorazil do Hradce Králové
autor: baj | zdroj: Půjčovna kelímků s.r.o.
Spustit audio

Související