Táborský hrad Kotnov dýchá dějinami. Nabízí i výstavu věnovanou historii města Tábora

10. červenec 2021

Asi všichni si ze školy pamatujeme, že město Tábor na jihu Čech založili husité. Ale málokdo ví, že táborský hrad Kotnov nechal ještě předtím postavit Přemysl Otakar II. A právě v něm se nachází nová expozice Husitského muzea, věnovaná dějinám Tábora. Při její návštěvě se dozvíte, že území města jako první ve skutečnosti osídlili Keltové.

Hrad Kotnov je dnes jednou z dominant Tábora. Vidět je ze širokého okolí a stejně tak nabízí i krásný rozhled. Z ochozu jeho věže je možnmé si vychutnat krajinu i město z ptačí perspektivy. Hrad Kotnov se pyšní titulem národní kulturní památky a je současně nejstarší architektonickou památkou ve městě.

První zmínka o strážním hradu pochází z roku 1370. Vlivem času a několika požárů postupně slábl jeho obranný význam. Hrad tak pozvolna začal přebírat hospodářskou úlohu, až byl v 17. století nakonec přebudován na pivovar.

Nejvýznamnější dochovanou částí hradu je věž Kotnov, která nese jméno po bájném rytíři Kotenovi. K hradní věži těsně přiléhá Bechyňská brána, poslední z městských bran. Na rozdíl od Kotnovské věže si, díky citlivým úpravám architekta Josefa Mockera, zachovala svůj původní vrcholně gotický ráz. 

Renesanční podoba města na oplatkách

V prostorách hradu je dnes k vidění nová expozice provázející historií města Tábora. Odhaluje mimo jiné i fakt, že jako první se tu usadili Keltové. „To keltské osídlení tady na Táboře mělo asi trvalejší podobu. Takže z původních představ, že tu bylo pouhé kultovní místo, se posouváme k názoru, že v Táboře stálo minimálně lehce opevněné sídliště. Pravděpodobně to nebylo oppidum, alespoň doteď se nenašly žádné pozůstatky opevnění,“ vysvětluje historik z Husitského muzea Zdeněk Vybíral.

Kostra

Výstava na Kotnově ale není věnovaná jen prehistorii. V expozici najdete i další zajímavosti, jako například privilegium císaře Zikmunda. Úhlavní nepřítel Tábora dal listinou městu královský statut a udělil mu značné výsady a také znak. K vidění je zde také nejstarší dochované vyobrazení Tábora z 16. století. Kdo by ale čekal nějakou malbu nebo rytinu, bude překvapen. Renesanční podoba města se zachovala na formě na oplatky.

Hrad Kotnov spolu s Bechyňskou bránou se nachází v centru Tábora. Hned u brány je zastávka místních autobusů, při troše štěstí najdete někde poblíž i místo na zaparkování. Otevírací časy památky jsou uvedeny na webových stránkách Husitského muzea.

autor: Filip Černý
Spustit audio