Tajemnou krajinou po toku Anenského potoka na Skutečsku

13. březen 2022

Pramení v polích u Skutče a za Radimí se vlévá do Novohradky. Jen asi 11 kilometrů dlouhý Anenský potok protéká malebnou krajinou plnou půvabných zákoutí a vesniček. Některé z míst na jeho březích se pojí se zajímavou pověstí.

Svou cestu začíná Anenský potok severovýchodně od Lažan, místní části Skutče. Pramení někde v polích, protéká lesem a místy také kopíruje naučnou stezku, která vede z muzea ve Skutči až do zámku v Nových hradech. Jedno z jejích zastavení na začátku toku Anenského potoka je tzv. malhošťská vyvěračka, tedy studánka.

Nachází se uprostřed lesa v přírodní rezervaci Malhošť, která je zajímavá hlavně skalnatými výchozy. Nedaleko od nich se pak Anenský potok vlévá do uměle vytvořeného Jezírka. V jeho korytu lze podle odborníků vidět usazené horniny staré přes 400 milionů let.

Zbožnovské a Štěpánovské poklady

Další zastávkou podél Anenského potoka může být Zbožnov, který patří k nejstarším obcím v kraji. Prý tam kdysi stávala pohanská modlitebna, která dala obci název. K místu se ale váže i další pověst. Prý tam kdysi stával kamenný sloup se skleněným poklopem. Pod ním byly vystaveny staré mince, které měli místní získat od císaře Josefa II., který se v obci objevil, když zabloudil při honu v lesích na košumberském panství.

Mince ale časem zmizely a zboural se i sloupek. Kde stával, to prý ještě na počátku 20. století nejstarší zbožnovští obyvatelé věděli, dnes už ale nežije žádný z pamětníků.

Ve Štěpánově nemají kostel svatého Štěpána, ale svatého Matouše

Pověsti se váží také k nedalekému Štěpánovu. Ten je prý pojmenován po prvním usedlíkovi a legenda hovoří také o vzniku místní části Vinice. Prý tam kdysi naši předkové pěstovali víno. Bylo ale tak trpké, že toho zanechali. Jméno však zůstalo.

Nic se naopak neví o vzniku názvu dalšího části Štěpánova, tzv. Hanusových zámků. Jde o tvrziště, o kterém víme jistě jen to, že zaniklo asi v polovině 14. století. Stále se o něm mluví v souvislosti s legendami o pokladu. Ten by se tam měl objevovat pravidelně každý rok, vždy na Velký Pátek.

Anenské údolí, Hroubovice a Radim

Anenský potok protéká také tzv. Anenským údolím, kde stojí kaple zasvěcená, jak jinak než sv. Anně. Tu tam postavili u studánky údajně léčivé vody a nedaleko ní pak také lázně, z kterých se postupem času stal penzion. K místu se váže několik pověstí i záznamů o zázračných uzdraveních.

Židovský hřbitov v Hroubovicích je prý nejkrásnější na jaře v květu

Existuje ale také pověst o objevení tohoto pramene. Podle ní původně naši předkové hledali uhlí a místo něj ze země vytryskla voda. Anenské údolí je od roku 2014 novodobou přírodní rezervací s řadou chráněných rostlin a živočichů.  Ještě v druhé polovině 20. století se tam na přírodu vůbec nehledělo, Svazarm v údolí pořádal závody motocyklů.

Po toku Anenského potoka je možné se vydat dál do Hroubovic. V obci žila až do 2. světové války silná židovská komunita. Za zhlédnutí tam tak určitě stojí místní židovský hřbitov, od něj je navíc moc hezký výhled do kraje. Nejkrásnější to tam prý bývá na jaře, kdy stráň kvete a skví se množstvím neuvěřitelně různobarevných květin.

A z Hroubovic je to jen pár kilometrů po toku Anenského potoka do Radimi. Tam mají například unikátní soukromé železniční muzeum nebo honosnou secesní vilu Elišku. Za Radimí pak cesta Anenského potoka končí a pokračuje dál jako Novohradka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.