Tayler Pablo, Torsten nebo Živa. Na svět přišli v Pardubické nemocnici

16. leden 2021

První den letošního roku se v našem kraji narodilo 10 dětí. Tadeáš, Valerie, Antonín, Žofie nebo Lukáš. Nahlédneme-li do zápisů porodnic Nemocnice Pardubického kraje, setkat se můžeme i s neobvyklými jmény.

Na Porodnicko-gynekologické klinice Pardubické nemocnice se v průběhu roku 2020 narodilo 1382 dětí, 44 z nich byla dvojčata. Kromě tradičních jmen zaznamenali zdravotníci i řadu jmen méně obvyklých. V pardubické porodnici na svět přišel například chlapec Tayler Pablo, Torsten nebo Laurent. Také některým holčičkám vybrali jejich rodiče poměrně nezvyklá jména jako Koleta, Živa nebo Timea.

V loňském roce se v Pardubickém kraji narodilo méně dětí než v roce 2019. V roce 2020 dosáhl počet porodů v porodnicích Nemocnice Pardubického kraje čísla 4336, což je o 302 porodů méně než v roce 2019. V Pardubické nemocnici absolvovalo porod 1360 žen, v Chrudimi rodilo 1126 maminek, lékaři Orlickoústecká nemocnice asistovali u 1108 porodů, ve Svitavách u 742 porodů.

Síla je v personálu

Porodnicko-gynekologická klinika Pardubické nemocnice už má zpracovanou perinatální statistiku za uplynulý rok. „Z těch čísel mám radost,“ uvádí přednosta kliniky Milan Košťál. „Například perinatální úmrtnost máme velmi nízkou, okolo čtyř promile, ta čísla jsou na světové úrovni. Počet císařských řezů se pohybuje okolo 28 procent, tam je malinko nárůst, ale fakt je ten, že jsme také dost benevolentní k maminkám a víceméně respektujeme jejich přání. Bohužel se maminky čím dál víc domáhají císařského řezu, s tím my nemusíme medicínsky souhlasit, nicméně taková je realita,“ vysvětluje přednosta Košťál.

Komplikace s pandemií Covid-19 se samozřejmě Porodnicko-gynekologické klinice nevyhnuly. „Pandemie samozřejmě komplikuje provoz kliniky, ale dosud jsme neměli žádnou komplikaci s porodem covid-pozitivní pacientky. Problémy jsou samozřejmě potom s jejich izolací, což nám ubírá kapacitu, ale vše zvládáme,“ říká přednosta kliniky.

Pohled do zázemí u porodních boxů

„Velkou radost mám z týmu, který tady mám. Porodní asistentky, lékaři i sestry jsou na špičkové úrovni. Mám novou staniční na porodním sále, porodní asistentku Petru Pospíšilovou, která je mezi pacientkami velmi vyhledávaná a zavedla i některé alternativní metody v porodnictví. Z toho mám radost. Z čeho ale radost nemám, je nedostatek porodních asistentek na odděleních,“ dodává Milan Košťál.  

Druhým rokem je na klinice uzavřené oddělení rizikového těhotenství. „Tam bychom totiž potřebovali pět, šest porodních asistentek, všeobecné sestry tam pracovat nemohou. To je pro mě bolestná věc, nejsme schopni s tím pohnout, a to i přes to, že jsme výukovým pracovištěm Fakulty zdravotnických studií, porodní asistentky tedy vychováváme. Ty ale potom často odcházejí nejen mimo naši nemocnici, ale dokonce i mimo obor,“ uzavírá přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky Pardubické nemocnice Milan Košťál.

Spustit audio

Související