Tělo zesnulého velvyslance Džamála al-Džamala bude v Palestině ve středu

5. leden 2014
Zprávy

Rozloučení s palestinským velvyslancem Džamálem al-Džamalem bude ve středu. Radiožurnálu to potvrdil pracovník palestinského ministerstva zahraničí. Mezitím česká policie pokračuje ve vyšetřování exploze v rezidenci diplomata.

"Tělo velvyslance Džamála al-Džamala v úterý pošlou z Prahy do Ammánu a v Ramalláhu bude ve středu, kdy také uctíme jeho památku," řekl Radiožurnálu Wáil Bathríchí z tiskového odboru palestinského ministerstva zahraničí.

Rakev s ostatky by pravděpodobně nemělo přepravovat zvláštní letadlo, jak potvrdila mluvčí českého ministerstva Johana Grogová.

„Pokud vím, tak to nebude speciálem, ale komerční linkou,“ uvedla mluvčí.

O příčinách smrti velvyslance odmítají diplomatické zdroje spekulovat.

„Věříme českým vyšetřovatelům, spolupracuje s nimi i tým našich odborníků a nebudeme to komentovat, dokud se vyšetřování neuzavře," dodal Waíl Batríchí.

Džamála al-Džamála na Nový rok smrtelně zranila exploze, která nastala po otevření trezoru v novém sídle palestinské ambasády v pražském Suchdole.

Čtěte také

Česká policie úmyslný trestný čin vyloučila, incident šetří jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování. V budově totiž našla neevidované zbraně. Podle dnešního vyjádření policejního prezidenta Martina Červíčka šlo o 12 zbraní včetně samopalů.

Obdobný postoj jako pražští kriminalisté zaujaly i palestinské úřady, velvyslancova dcera Rana naopak trvá na tom, že šlo o atentát. Trezor i zbytky výbušniny stále zkoumají experti kriminalistického ústavu.

V Internacionální ulici v Praze-Suchdole došlo 1. ledna k výbuchu v bytě palestinského velvyslance, který byl při incidentu zraněn
autoři: dka , nov
Spustit audio