Téměř polovina klientek Azylového domu pro matky s dětmi v Hradci Králové dluží za pobyt

25. leden 2018 11:45

Klientky Azylového domu pro matky s dětmi v Hradci Králové si stěžují na praktiky Úřadu práce. Devíti z nich totiž už několik měsíců nepřišly dávky v hmotné nouzi, tedy příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Kvůli tomu dluží za pobyt ve zmiňovaném zařízení. Celkem jde o 200 tisíc korun. 

„Jsem tu od června. Dávky mi byly vypláceny jen červen, červenec a srpen," popisuje svoji složitou životní situaci Pavlína. Do Azylového domu přišla v sedmém měsíci těhotenství a teď pečuje o nedávno narozeného syna.

Poplatky za pobyt částečně hradí z mateřské, na dávky v hmotné nouze čeká od září marně. „Jako nechodí to zatím, ty dávky."

Stejně je na tom i Veronika. V azylovém domě je od srpna. Kvůli dávkám byla na Úřadu práce naposledy v pondělí, úřednice prý momentálně vyřizuje teprve podklady za říjen.

Kvůli nedostatku peněz přitom Veronika přestala na čas posílat svoji dceru do školky. „Je předškolák a má povinnou školku. Tam jsem ji nemohla posílat do té doby, než mi tady pomohli."

A tady je třetí příběh. Kristýna právě telefonuje na Úřad práce, chce zjistit, kdy může počítat se slíbenými penězi. „Odešleme to zítra," dozvídá se od úřednice.

Jenže podle sociální pracovnice Azylového domu Petry Kuchaříkové právě tahle úřednice slibovala podobnou věc už několikrát. „Vzkazuje po klientkách - už to budu posílat, nemusíte se bát. Ale vůbec nic nepřijde."

Žádosti o příspěvek na péči

Ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák konkrétní případy kvůli probíhajícímu správnímu řízení komentovat nemůže, obecně ale prý k problémům dochází třeba proto, že žadatel nemá na dávku nárok, a nebo nedoložil všechny potřebné doklady.

„Nedoložení jediného dokladu může způsobit to, že není vyplácena jedna ani druhá dávka po dobu dvou nebo tří měsíců," říká Martin Horák.

Současně dodává, že pokud úřednice mají všechny podklady, nevyřízené mohou být maximálně žádosti podané v listopadu. Jenže vedoucí Azylového domu Zdeňka Koutníková ukazuje podklady připravené pro schůzku se zástupci Úřadu práce.

Podle nich někteří úředníci opakovaně tvrdí, že dávku zpracovávají, a nebo že peníze poslali. Momentálně tak má Azylový dům u svých klientek pohledávky ve výši 200 tisíc korun, a pokud by se částka zvyšovala, mohlo by to ohrozit fungování celého zařízení.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související