Terezino údolí u Nových Hradů nabízí romantické procházky po celý rok. Najdete v něm i vodopád

20. říjen 2020

Terezino údolí u Nových Hradů v jižních Čechách patří mezi oblíbené výletní cíle. Na jeho víc jak stohektarové ploše vznikl v polovině 18. století park, který má od poloviny století 20. statut národní přírodní památky. Romantické údolí ukrývá přírodní krásy a dokonce i jeden uměle vytvořený vodopád.

Před několika lety uspořádal okrašlovací spolek pro Terčino údolí benefiční akci, během které mohli zájemci zasponzorovat jednotlivé lavičky. V reálu to znamenalo lavičku koupit a dát ji k dispozici ostatním. „Já jsem si na ni napsala: Pro pohled krajinou, pro nadhled životní, pro výhled s odvahou, pro chvíli našich dní,“ říká novohradská malířka a básnířka Květa Jarolímková o cedulce, kterou nechala na posezení upevnit. „Tu lavičku jsem dostala od své rodiny, abych, až budu mít čas, si sem mohla jít sednout a odpočívat.“

Malebné údolí říčky Stropnice padlo už v polovině 18. století do oka hraběnce Terezii Buquoyové z nedalekých Nových Hradů. Rozhodla se tedy zrušit bažantnici, která se u řeky nacházela, a místo ní nechala vysázet anglický park. Původní přirozené porosty tak doplnily cizokrajné dřeviny, na řece vzniklo několik nádrží a později byla v údolí vystavěna i řada drobných romantických staveb.

Tereziiny lázničky

Oblíbenou atrakcí se stal i umělý vodopád z počátku 19. století, který je napájený vodou z říčky Stropnice, vedenou tři čtvrtě kilometrovým náhonem. Celé údolí pak dostalo na počest své zakladatelky jméno Theresiental, česky Terezino nebo také Terčino údolí.

Po druhé světové válce údolí značně zpustlo, ale zhruba od 70. let minulého století se začalo pracovat na jeho postupné obnově. Dnes už se může znovu chlubit svojí původní krásou.

Nejzajímavějšími místy parku vede přes pět kilometrů dlouhá okružní naučná stezka se 14 zastávkami, která začíná u hlavní brány do parku v osadě Údolí. Park se dá projít i po červené turistické značce, vedoucí od hradu v Nových Hradech na tvrz Cuknštejn. U dvou hlavních vchodů do údolí jsou zpoplatněná parkoviště, jinak je vstup do parku zdarma.

autor: Filip Černý
Spustit audio