Terezínská iniciativa sdružuje židovské válečné vězně i jejich potomky

29. duben 2007

Terezínská iniciativa - Mezinárodní terezínské sdružení je organizace s mezinárodní účastí, která sdružuje bývalé vězně terezínského a lodžského ghetta, židovské vězně dalších koncentračních táborů a jejich přímé potomky. Každý rok na jaře členové Terezínské iniciativy bilancují svou práci. O jejích výsledcích pro naše vysílání napsala předsedkyně organizace, dr. Dagmar Lieblová.

Když jsme v roce 1990 zakládali Terezínskou iniciativu, stanovili jsme si několik cílů. Ty pro nás zůstávají platné i po 17 letech naší činnosti.

Za důležité zejména považujeme působit na mladou generaci a vzdělávat ji o nacistické persekuci Židů - o šoa. Máme za to, že utrpení nesčetných obětí rasového antisemitismu i naše prožitky nemusí být marné, pokud se nám podaří předat mladé generaci naše poselství, a tak zabránit opakování strašné genocidy. Obracíme se proto k mladým lidem u nás i v zahraničí. Před několika lety jsme se rozhodli podporovat finančně z vlastních zdrojů zájezdy českých škol, které se účastní jednodenních a dvoudenních vzdělávacích programů v Památníku Terezín. Součástí bývá i beseda s pamětníkem, tedy někým z nás. Tyto pobyty přinášejí výsledky i v podobě výtvarných a literárních prací žáků. Těší nás to, ale současně vidíme, že stále vyšší počet zájemců přesahuje naše finanční možnosti. Proto se snažíme získávat finanční podporu a nejsme v tom bez úspěchu. Několikrát jsme obdrželi grant ministerstva školství, Nadačního fondu obětem holokaustu i mezinárodní organizace Claims Conference. Naše vzdělávací činnost se přitom neomezuje jen na spolupráci s Památníkem Terezín či Židovským muzeem v Praze. Členové Terezínské iniciativy, kteří jsou jazykově vybaveni, jezdí nehledě na svůj vysoký věk přednášet také do zahraničí, zejména do Německa.

Významným úkolem Terezínské iniciativy je uchovávat památku těch, kdo šoa nepřežili. Zpravidla byly vyhlazeny celé rodiny, takže dnes už často není nikdo, kdo by na zavražděné vzpomínal. Před několika lety byla díky Terezínské iniciativě vydána "Terezínská pamětní kniha", která je soupisem všech českých židů deportovaných do Terezína. Další dva svazky věnované německým a rakouským židům vydal Institut Terezínské iniciativy, který se zabývá historií šoa a každoročně publikuje sborník "Terezínské studie a dokumenty" v české a německé verzi.

Konečně třetím významným posláním Terezínské iniciativy je starat se o zdravotní a sociální potřeby přeživších šoa v České republice. Nacistická perzekuce židů natrvalo ovlivnila život přeživších. Mnozí ztratili celé rodiny a dnes žijí zcela osaměle ze svého důchodu. Především těmto lidem, i když třeba nejsou členy Terezínské iniciativy, se snažíme pomáhat. Prostředky, které k tomuto účelu máme, pocházejí téměř výlučně od mezinárodní organizace Claims Conference. Neobejde se to však bez četných vyjednávání a administrativní práce.

O všech našich aktivitách pravidelně informuje náš čtvrtletník, rozesílaný bezplatně všem členům. Ti nemusí platit členské příspěvky - spoléháme se na dobrovolné dary, jež jsou určitým vyjádřením podpory naší činnosti.

Terezínská iniciativa má v současné době na 750 členů. Z nich žije přes 600 v České republice a 100 dalších po celém světě. Asi 650 z nás jsou bývalí vězni, našich dětí a vnoučat je zhruba 100. Je dobré, že právě mezi nimi se již našla řada našich nových spolupracovníků.

autor: Dagmar Lieblová
Spustit audio