Terezínský rodinný tábor, Hugo Steiner-Prag a Protokoly sionských mudrců

3. březen 2019

Na nádraží Praha-Bubny se ve čtvrtek uskuteční vzpomínkové setkání na vyvraždění obyvatel takzvaného Terezínského rodinného tábora v březnu roku 1944. Pražský výtvarník Hugo Steiner-Prag patří k neprávem opomíjeným umělcům předválečného Československa. Protižidovský pamflet „Protokoly sionských mudrců“ je stále v oběhu, proč mu ještě pořád někteří lidé věří?

V noci z pátku na sobotu uplyne 75 let od největší hromadné vraždy českých občanů v historii. V roce 1944 bylo v plynových komorách v Osvětimi zavražděno na 3700 židovských žen, mužů i dětí – obyvatel takzvaného Terezínského rodinného tábora. Tuto tragickou událost ve čtvrtek připomene vzpomínkové setkání, na které vás pozve Jana Šustová.

Mnozí znají jeho tajuplně působící ilustrace k Meyrinkovu románu Golem, ale dílo výtvarníka Huga Steinera-Prag je mnohem rozsáhlejší. 60 jeho prací představuje pražská Pražská galerie Smečky. Na výstavě natáčela Daniela Brůhová.

Gustav Meyrink (kolem roku 1886)

Protokoly sionských mudrců patří k nejznámějším literárním podvrhům a současně také k nejznámějším antisemitským pamfletům. O tom, jak vznikly, a proč jim jsou ochotni někteří lidé ještě pořád věřit, hovoří Leo Pavlát.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio