Těsné formy. Projděte se dobovým depozitářem pardubické galerie

23. červen 2021

Napadlo vás někdy, kolik práce se ukrývá za vystaveným uměním? A jak fungují sbírky různých děl? Odpověď můžete přes celé léto až do listopadu hledat ve Východočeské galerii v Pardubicích.

Výstava se jmenuje podle díla Věry Janouškové ze druhé poloviny 60. let. „Termín Těsné formy odkazuje i k těsnosti formálních předpisů, kterými se řídily nákupní komise anebo celková nákupní strategie. Výstava představuje naši podsbírku plastiky. Zaměřuje se na období od konce 40. do konce 80. let,“ popisuje kurátorka Lenka Dolanová.  

Sbírka nikdy nekončí

V 60. letech se galerii podařilo získat zajímavá díla, jiná ale ze sbírek vyřadila. Často kvůli domnělé nekvalitě.

Čtěte také

„Striktní dělení na to, že neoficiální scéna měla kvalitní díla a oficiální autoři tvořili nekvalitně, je mylné. Vystavené exponáty považujeme za nejlepší z daného období. Zároveň chceme představit sbírku jako takový otevřený proces. Kvalita je něco, co se časem mění, co je závislé na nějaké dobové shodě.“

Expozici vytvořilo architektonické studio Schwestern. Má částečně navozovat dojem procházení depozitářem. Jako informační a grafický prvek využívá původní katalogizační karty.

Výstava Těsné formy ve Východočeské galerii

V doprovodném programu galerie počítá s procházkami po dílech ve veřejném prostoru nebo s diskuzemi. „Děti si budou moci vytvořit sochu. Zároveň si zkusí pracovat jako kurátoři výstavy, kdy sochu popíšou, změří. Uvědomí si tak, že dílo, které získáváme do sbírek, musíme nějak evidovat. Stanou se z nich trochu historici umění,“ myslí si ředitelka VČG Hana Řeháková.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.