Těstoviny po lotrinsku! Voňavá zapečená lahůdka na talíři, na které si pochutnají všichni u stolu

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte ale na špagety s kečupem a eidamem, zkuste si udělat podle našeho receptu těstoviny po lotrinsku! Určitě nebudete litovat.

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Ingredience
  • 1 kg mletého míchaného masa
  • 2 cibule
  • 2 malé plechovky rajčatového protlaku
  • vývar
  • 200 ml červeného vína
  • česnek
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • ½ lžičky chilli koření
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 3 lžíce sušeného oregana
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej
  • 1 lžíce Solamylu
  • 2 sáčky těstovin (kolínka, vřetýnka…)
  • 300 g tvrdého sýta
  • 1 smetana ke šlehání

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.

Zkuste však dnes zapečené těstoviny po lotrinsku!

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.

Postup:
V hrnci necháme na oleji popražit cibuli, přidáme mleté maso a zarestujeme. Přidáme mletou papriku a rajčatový protlak a opět zarestujeme. Zalijeme vývarem (pokud nemáme, použijeme vodu a Masox), přidáme víno, prolisovaný česnek, cukr, sůl a pepř a necháme pod pokličkou lehce probublávat.
Ve velkém hrnci si ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje uvaříme klasickým způsobem těstoviny, poté scedíme.
Omáčku zahustíme solamylem, rozmíchaným cca ve 100ml studené vody a ještě chvíli provaříme. Podle potřeby dochutíme a přisolíme, omáčka by měla být chuťově poněkud výraznější, takže nešetřete bylinkami. Hotovou omáčku vlijeme do scezených těstovin, důkladně promícháme a necháme cca 15 minut jakoby nasáknout. Směs vlijeme do velkého pekáče, posypeme strouhaným sýrem a přelijeme smetanou.
Zapékáme asi 45 minut při 160 stupních Celsia.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.