Těstoviny s pečenou zeleninou. Opravdovou Itálii na talíři podáváme ozdobenou čerstvou bazalkou

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si udělat těstoviny s pečenou zeleninou. Určitě nebudete litovat.

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.

Ingredience
  • těstoviny penne 250 g
  • 1 šalotka
  • česnek
  • 1 lilek
  • rajčata
  • červená paprika
  • olivový olej
  • strouhaný parmazán
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • pepř

Zkuste však dnes těstoviny s pečenou zeleninou.

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.

Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu al dente v hodně osolené vodě. Troubu rozehřejeme na 230 °C. Zeleninu očistíme a pokrájíme na malé kousky, česnek na plátky. Nakrájenou zeleninu vložíme na plech nebo do zapékací mísy, zakápneme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme.
Pečeme dokud zelenina není měkká zhruba 20 minut. Uvařené těstoviny přecedíme, zakápneme olivovým olejem a smícháme s nastrouhaným parmazánem. Přidáme pečenou zeleninu. Důkladně promícháme. Podle chuti přidáme sůl a pepř.
Těstoviny s pečenou zeleninou podáváme ozdobené lístky čerstvé bazalky.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.