Těžba u mělických písníků: 2500 lidí poslalo námitku na ministerstvo

23. říjen 2018 06:05

Na Přeloučsku sílí odpor proti plánované těžbě písku u mělických písníků. Nesouhlas s ní vyjádřily 2500 lidí a svoje námitky i s podpisy poslali na ministerstvo životního prostředí.

Firma České štěrkopísky chce za pár let v blízkosti rekreační plochy otevřít povrchový důl. Místní se ale obávají hluku a prachu a vadí jim, že by měl bagrům ustoupit i celý les.

„Já nevím, jak to někoho může napadnout. Doufám, že to zdravý rozum nepovolí, lidi na ministerstvu. To padne kolik desítek hektarů lesa,“ říká obyvatel Zbyněk Štolpa, který má v Loheniciích postavený dům blízko tzv. malého písníku. Jen několik desítek metrů za domy vede podle dokumentace hranice možného dobývacího prostoru.

Přibližně 2500 lidí podepsalo nesouhlas s těžbou písku nedaleko Mělic

„Ta první etapa, to se říká, že je o kus dál, ale to je akorát začátek. Ty stromy mají jít dolů a to má kopírovat pozemky,“ doplňuje Štolpa.

Podpis proti chystané těžbě přidal na papír i on. V sousedních Živanicích se připojilo přes 300 lidí, řekl dosavadní nezávislý starosta Petr Lejhanec. „Nás samozřejmě nejvíc tíží navýšení nákladní dopravy, ta těžba je tam veliká, takže náklaďáky by se tu zvedly enormně. Padesát procent dopravy je plánováno přes nás.“

Se záměrem těžařů nesouhlasí ani mnozí obyvatelé Lázní Bohdaneč, Břehů, Mělic a Přelouče. Stávající přeloučská starostka Irena Burešová z ODS doufá, že se ministerstvo životního prostředí bude námitkami lidí zabývat: „Občané laici tu dokumentaci, která byla k dispozici, považují za špatně a nedůsledně zpracovanou, hlavně co se týká oblasti životního prostředí a s tím naprosto souhlasím.“

Interaktivní mapa: Klikněte pro více informací.

„Pokud jsou to připomínky k dokumentaci EIA v rámci běžícího procesu, tak se tím ministerstvo ze zákona samozřejmě vždy zabývá,“ řekla mluvčí resortu Petra Roubíčková.

Lidmi připomínkovanou dokumentaci k posouzení vlivu těžby na okolí si nechal vypracovat oznamovatel záměru firma České štěrkopísky. Už dřív se nechala slyšet, že dobývací prostor vybírala pečlivě a s ohledem na zástavbu i rekreační písníky.

Tvrdí to i zástupce společnosti Miroslav Mužík: „Navržená plocha plánované těžby v ploše celého ložiska těžby štěrkopísku byla pečlivě vybírána a to s ohledem na občanskou zástavbu i rekreační středisko a tato plocha je od těchto ploch vzdálená v rozmezí 50 – 200 metrů.“

Těžbu chce firma zahájit do čtyř let, povolení zatím nemá.

autor: Ondřej Wolf

Související