Těžká nákladní auta testovala odolnost nových mostů na D35 u Časů

18. srpen 2022 06:40

U obce Časy na Pardubicku stavbaři provedli zatěžovací zkoušky dálničních mostů. Nákladní auta najela na konstrukci nad kruhovým objezdem na konci úseku Opatovice nad Labem - Časy.

Mimoúrovňová křižovatka propojí tuto část dálnice D35, která byla zprovozněna loni v prosinci, s navazujícím úsekem Časy - Ostrov, jehož otevření se plánuje na 22. prosince.

Ve středu podrobili stavbaři zátěžovému testu další most na trase do Dašic, řekla Petra Drkulová z pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Nejdříve se most zaměří v odlehčeném stavu, poté se zatíží a vše se znovu přeměří. Kontroluje se pokles a poloha ložisek,“ uvedla Drkulová. Nejdříve testovala mostní konstrukce čtyři naložená nákladní auta, následně šest.

První úsek D35 v Pardubickém kraji Opatovice - Časy byl otevřen koncem loňského roku. Navazující část Časy - Ostrov je dlouhá 14,7 kilometru, zahrnuje 22 mostů včetně přemostění železničního koridoru u Uherska a dvě mimoúrovňové křižovatky.

Náklady dosáhnou 3,2 miliardy korun bez DPH. Po zprovoznění bude doprava svedena na několik let na silnici I/17 u Ostrova, než se postaví další úsek Ostrov - Vysoké Mýto.

Na mostě probíhá zatěžovací zkouška, pod mostem se pracuje
autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související