Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Den válečných veteránů nebo Mint Market v Pardubicích

11. listopad 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se do Pardubic podívat na výstavu minerálů, poslechněte si přednášku o Janu Amosovi Komenském v Hlinsku nebo zajděte na podzimní trhy v Jaroměřicích.

Na tento pátek připadá Den válečných veteránů. Symbolem pro tento den je vlčí mák, který červenou barvou připomíná barvu prolité krve. Na různých místech po celé republice si tak budete moct koupit vlčí máky a přispět na sbírku pro veterány. Vlčí máky pak můžete zapíchnout do některého z makových polí. Mapu i bližší informace najdete na stránkách www.denveteranu.cz.

MINT Market: oblečení, doplňky i delikatesy

Na velkém nádvoří pardubického zámku bude v sobotu MINT Market. Přes 40 výrobců tam bude vystavovat své produkty. Návštěvníci od 10 do 17 hodin uvidí nejrůznější kousky oblečení, šperků a dalších designových doplňků. Připravené jsou také nejrůznější delikatesy k ochutnání.

Minerály, šperky i fosilie

V sobotu bude v Pardubicích mezinárodní výstava minerálů. Od 8:30 do 16 hodin uvidíte ve výstavním a společenském centru Ideon nejrůznější nerosty z celého světa. Kromě toho tam budou vystavené také šperky a fosilie.

Znáte dobře Komenského?

Na přednášku o Janu Amosovi Komenském můžete zajít v sobotu do modlitebny Českobratrské církve evangelické na tvrzi v Hlinsku. Od 18 hodin tam bude o učiteli národů přednášet profesor Pavel Hošek. Dozvíte se zajímavosti o životě Komenského i o jeho vztahu k náboženství.

Jídlem na pomoc

Sobotu můžete strávit dobročinnou aktivitou. Po celé republice bude totiž probíhat potravinová sbírka. Stačí přinést trvanlivé potraviny nebo drogerii do předem určených obchodů. Čím přesně můžete pomoct a kam produkty odnést? Vše se dočtete na stránkách www.sbirkapotravin.cz.

Podzimní trhy v Jaroměřicích

V obecní knihovně v Jaroměřicích na Svitavsku budou v sobotu podzimní trhy. Od 9 do 12 hodin tam seženete třeba vánoční dárky. Nebude chybět ani punč a zabijačkové hody. Bližší informace najdete na stránkách obce.

Finále Senzababči je tu!

Tento víkend bude v pardubickém kulturním domu Hronovická finále celostátní soutěže Senzababča. Akce začíná v sobotu ve 14 hodin. Mimo jiné se můžete těšit na moderátora Petra Jančaříka a zpěváka Stanislava Hložka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.