Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Muzejní noc ve Vysokém Mýtě, protitankový kanón v Králíkách i Zámkohraní v Pardubicích

10. červen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás zajímavé tipy na výlety i akce. Navštivte zahrady v celém kraji, naučte se zpracovat vlnu v Nasavrkách nebo poznejte architekturu Orlickoústecka.

Už v pátek od 17 do 22 hodin můžete zažít Muzejní noc ve Vysokém Mýtě. Vydejte se na jednu ze tří vycházek, které tamní muzeum připravilo. Na první z nich bude ředitel muzea Jiří Junek vyprávět o vojenské historii města. Archeolog David Vích zase popíše vývoj podoby města i jeho jednotlivých staveb. Na třetí vycházce se podíváte na místní hřbitov, zjistíte podrobnosti o jeho historii i osobnostech tam pohřbených. Provádět bude organizátorka hřbitovní naučné stezky Soňa Krátká.

Víkend otevřených zahrad

Mnoho parků a zahrad po celé republice se zapojilo do akce Víkend otevřených zahrad. Po celý víkend se tak můžete povídat na různé exotické rostliny, skalky, památné stromy, přilehlé historické budovy nebo na užitkové zahrady s chovem zvířat.

Park kláštera v Koclířově

V Pardubickém kraji navštivte třeba Klášterní zahrady Fatimy v Koclířově u Svitav, Kouzelnou zahradu Lichkov, zahradu Rudišovi v Čeperce nebo Zahradu v Říši divů v obci Zakopanka. Další zahrady a konkrétní program najdete na stránkách www.vikendotevrenychzahrad.cz.

Od stříhání ovcí až po vlněné výrobky

Zajímá vás, jak vypadá nářadí na zpracování vlny? A chcete vidět samotné stříhání ovcí? Navštivte Zemi Keltů v Nasavrkách. V sobotu tam budou od 9 do 17 hodin stříhat ovčí vlnu a přednášet o jejím zpracování.

Protitankový kanón v Králíkách

Do Muzea K-S 14 „U cihelny“ v Králíkách se vrátila těsnící koule a část pancéřové desky čtyřcentimetrového kanónu vzoru 36. Tuto zbraň namontovali pracovníci Škodovky do pěchotního srubu v roce 1940. Němečtí vojáci poté provedli zkoušky typu rychlopalba, demontáž částí zbraní nebo měření hluku. Při zkoušce odolnosti srubu se ale kanón poškodil a zablokoval. Až o dva roky později se podařilo část kanónu odříznout a převézt. Teď se část kanónu po 48 letech vrátila do Králík.

Oustí s Jiřím Zajíčkem

Vydejte se na digitální procházku po Ústí nad Orlicí. Na sloupech veřejného osvětlení najdete cedulku v barevném rámečku. Na ní uvidíte QR kód, který naskenujete do mobilu. Pak už se ozve hlas Jiřího Zajíčka, který prozradí zajímavosti o různých místech ve městě. První stezka vede po nejzajímavějších budovách ve středu města.

Seznámíte se tak například s radnicí nebo domem, ve kterém žila Magdalena Dobromila Rettigová. Druhá stezka vás zavede k drobným sakrálním objektům, jako je Mariánský sloup na Mírovém náměstí nebo sochy světců.

Mixle v piksle i Týbrďo divadlo

V neděli v 15 hodin začne na Pardubickém zámku Zámkohraní. Na oslavu dětského dne organizátoři připravili několik aktivit. „Zahraje jim legendární rokenrolová kapela pro děti Mixle v piksle a Pohádku perníkovou, červenou a šípkovou přidá Týbrďo divadlo,“ zve ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek. „Těšte se na bublifukovou dílnu a další aktivity,“ doplňuje jeden z organizátorů Petr Martínek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.