Tipy na víkend v Pardubickém kraji: noční návštěva kláštera nebo prohlídka vodní elektrárny

17. březen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zajděte se podívat na divadelní přehlídku do Ústí nad Orlicí, poslechněte si přednášky o pěstování ve Svinčanech nebo si prohlédněte vodní elektrárnu v Přelouči.

Ve čtvrtek v Ústí nad Orlicí začala přehlídka amatérského činoherního a hudebního divadla Orlická maska. Na jednotlivá představení se můžete jít podívat během celého víkendu. Přesný program najdete na webu Malé scény Ústí nad Orlicí.

Po stopách velikonočních zvyků

Od pátku se můžete vydat na velikonoční stezku, která vede po valech pardubického zámku. Dozvíte se na ní, v jaké zemi slaví palačinkový den, odkud přišel velikonoční zajíček a další české i světové zvyky. Po cestě navíc potkáte velikonoční keř, který můžete ozdobit vlastnoručně vyrobenými kraslicemi. Stezka bude přístupná až do 16. dubna.

Prohlídka vodní elektrárny

Na komentovanou prohlídku vodní elektrárny můžete vyrazit v sobotu do Přelouče. Exkurze začne v 9:00, 10:30 a 13:00. Svou účast nezapomeňte dopředu nahlásit. Kontakt na organizátory najdete na stránkách www.kicmp.cz.

Arnošt ve vzduchu. Parník čeká důkladná kontrola v doku

Festival plný filmů a cestování

Mezinárodní filmový festival Expediční kamera bude v sobotu v Ústí nad Orlicí. Od 16 hodin tak můžete zajít do restaurace Popráč na přednášku místního dobrodruha a herpetologa Přémy Fabiánka. Poté bude následovat promítání cestovatelských filmů mezinárodní i české produkce.

Klášter v noční košili

V sobotu se můžete vydat na komentovanou večerní prohlídku poutního areálu Hory Matky Boží u Králík. Akce začne v 19:30 u vstupu do kostela. Těšit se můžete na zhruba hodinovou procházku večerně osvětleným areálem.

Opera ve Skutči

V neděli začíná festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Uslyšíte na něm koncerty různých hudebních žánrů a stylů. První vystoupení bude v neděli v sále Kulturního domu Skuteč. Od 16 hodin tam zástupci Moravského divadla Olomouc ztvární operu Wolfganga Amadea Mozarta Cosi fan tutte.

Jak žijí kosmonauti?

Do vysokomýtského Divadeliéru můžete v neděli zajít na přednášku na téma Kosmonautika převážně nevážně. Milan Halousek z České kosmické kanceláře tam bude od 19 hodin vyprávět o životě v kosmu. Dozvíte se tak, jak kosmonauti chodí na záchod, jak si připravují oběd nebo jak spí.

O Měsíci a světelném kořenu

Ve Svinčanech budou v sobotu dvě přednášky. Od 16:30 si do místního kulturního domu můžete přijít poslechnout o vlivu fáze Měsíce na růst rostlin. O hodinu později pak začne přednáška o způsobu pěstování světelného kořenu a jeho vlivu na zdraví člověka.

Spustit audio

Související