Tipy na víkend v Pardubickém kraji: nové vojenské exponáty v Králíkách, prohlídka hradu Svojanov

7. květen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Muzea jsou konečně otevřená pro veřejnost a nabízí nejrůznější výstavy. Na hradě Svojanov si zase prohlédnete opravené hradby.

Tento týden mohou v muzeích konečně přivítat návštěvníky. Vydejte se třeba do Vysokého Mýta. Tam připravili výstavu s názvem Jan Antonín Venuto a jeho veduty východočeských měst. Veduty jsou typograficky přesná vyobrazení krajin a měst. Díky tomu uvidíte, jak města vypadala před dvěma stoletími.

Jak vypadal plamenomet v roce 1957?

Ve Vojenském muzeu Králíky zase lákají na nové exponáty. Do výstavy přibyl například řadový, hvězdicový a proudový letecký motor, pěchotní plamenomet nebo speciální zabezpečovací světlotechnický prostředek. Podívat se na ně můžete vždy od úterý do neděle od 9 do 16 hodin.

Vojenské muzeum Králíky

Hrad Svojanov po rekonstrukci

Navštívit můžete také hrad Svojanov, na kterém právě skončila oprava hradních zdí. Zatím není možné pořádat skupinové prohlídky, takže na hradě vymysleli náhradní plán. Gotická sklepení hradu, dům zbrojnošů, gotická zahrada, nádvoří a vyhlídka na břitové věži jsou volně přístupné jednotlivým návštěvníkům. Místo průvodce jsou pak na těchto místech připravené materiály s informacemi. Hrad je přístupný vždy kromě pondělí od devíti do sedmnácti hodin.

Jestli umíš třídit odpad, jistojistě najdeš poklad!

Na farmě Apolenka ve Spojile u Pardubic připravili hru pro děti od tří do osmi let. Po příchodu na farmu musíte s dětmi najít text písničky o třídění odpadu. Pod textem uvidíte QR kód, který nahrajete do svého telefonu. Tím spustíte písničku, kterou si společně zazpíváte. Poté budete hledat obrázky s kontejnery na tříděný odpad a plnit úkoly. Na konci hry na vás čeká poklad.

Pokud jste se zúčastnili hry v Apolence nebo dalších tří aktivit na oslavu Dne Země, můžete se zapojit do fotosoutěže. Účastníci musí alespoň z jedné akce pořídit tři fotografie a poslat je na e-mail soutez@konep.cz do 25. května. O jaké akce se jedná, zjistíte na stránkách www.konep.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.