Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Rytířské sály v Pardubicích nebo masopust v Sezemicích i Chocni

18. únor 2022, aktualizováno

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na výstavu starých filmových plakátů do Heřmanova Městce, zúčastněte se komentované prohlídky dobříkovského kostelíku nebo se seznamte s významem masopustních masek v Chocni.

V Heřmanově Městci slaví výročí sta let provozu místního kina. Můžete se tak přijít podívat na výstavu starých filmových plakátů. V Galerii Dvojdomek bude výstava přístupná každý víkend od 10 do 12 a od 14 do 16 hodin. Vernisáž výstavy bude v pátek od 17 hodin.

Speciální prohlídky na den průvodců

Mezinárodní den průvodců můžete v sobotu oslavit hned na několika místech. Třeba v Dobříkově na Orlickoústecku bude od 14 hodin komentovaná prohlídka místního dřevěného kostelíku z roku 1679.

Program bude připravený i na choceňském Tyršově náměstí. Od 8:30 do 12:30 tam budou dílničky a soutěže pro děti, jarmark i hudební a divadelní představení. Zúčastnit se budete moct také některého ze tří prohlídkových okruhů města. Bližší informace se dozvíte na stránkách www.oa-chocen.cz.

Procházka do historie Litomyšle

Na komentovanou prohlídku historického jádra Litomyšle se můžete vydat v sobotu od 10 nebo od 14 hodin. Zhruba dvouhodinová prohlídka začne před infocentrem na Smetanově náměstí. Nezapomeňte si dopředu rezervovat místo. Kontakt najdete na webu litomyšlského infocentra.

Historické měšťanské domy na Smetanově náměstí v Litomyšli

Do Rytířských sálů nebo za bájemi?

Na nejrůznější prohlídky můžete vyrazit i v Pardubicích. Na výběr je třeba prohlídka nově zrekonstruovaných Rytířských sálů zámku, prohlídka o bájích a pověstech spojených s Pardubicemi nebo o městě po roce 1845. Podrobnosti jsou na stránkách www.ipardubice.cz.

Do Sezemic za Lauferem

V sobotu bude v Sezemicích masopust. Začne v 9 hodin u hasičské zbrojnice. Průvod se vydá na cestu v 9:30 po symbolickém předání vlády Lauferovi. Kromě Laufera v průvodu uvidíte také medvědy, kobyly, smrťáky, katy a mnoho dalších. Konec akce bude zhruba v 16 hodin.

Významy masopustních masek

Po celý víkend se můžete přijít podívat na masopustní masky do choceňského parku Peliny. Na návštěvníky tam čeká osm zastávek. Na každé z nich uvidíte masku a seznámíte se s jejím významem. Masky budou k vidění od soboty od 10 hodin až do neděle do 18 hodin.

Spustit audio

Související