Tipy na víkend v Pardubickém kraji: S baterkou na hrady nebo na bitvu do Mladějova

28. srpen 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy denní i noční výlety. Na státních hradech se v sobotu po setmění nudit nebudete. Pozveme vás i na bitvu do Mladějova a na projížďku historickým trolejbusem.

 

Hradozámecká noc

Na Kunětické hoře vás čeká kouzelná Hradozámecká noc. Začne v sobotu lampionovým průvodem z podhradí k paláci. Sraz účastníků je ve 20 hodin na hradním parkovišti, lampiony určitě s sebou! Pak už budou následovat noční prohlídky nasvíceného paláce a kouzelnický program na nádvoří. Vystoupí pardubický kouzelník David Kopecký.

Čtěte také

Na hradě Litice na Orlickoústecku se chystá na sobotu Hradozámecká noc s podtitulem Nebojte se tmy aneb s baterkou na hrad. Kromě nočních prohlídek hradu s baterkami vás čeká i opékání přinesených špekáčků.

Také státní zámek Litomyšl nezůstává stranou. Hradozámecká noc bude ve znamení oslavy barokní hudby a divadla. Čekají vás celodenní prohlídky a program, který má ukázat dobu působení rodiny Valdštejnů.

Letecká bitva v Mladějově

V Mladějově pořádají 22. ročník vzpomínkových oslav památky padlých za světové války – Mladějov 1915. Přímo v areálu úzkorozchodné dráhy uvidí návštěvníci více než 200 bojujících rakousko-uherské, německé císařské a ruské armády, obrněná vozidla, kanony a další historickou techniku.

Rekonstrukce bitvy z 1. světové války v Mladějově

Součástí bojové ukázky bude i parní vlak. Pokud se vydaří počasí, uskuteční se i letecká bitva přímo nad zákopy.

Folklór i chovatelé míří do Hlinska

Od pátku se v Hlinsku konají Adámkovy folklorní slavnosti, což je nesoutěžní festival folklórních souborů. Hlavní pořad bude v sobotu v 15 hodin na Betlémě.

Po celý víkend se v hlineckém areálu DTJ koná 14. Krajská soutěžní výstava králíků, holubů, drůbeže a exotického ptactva. Nakoupit chovná zvířata, krmivo i okrasné rostliny můžete v sobotu od osmi do sedmnácti nebo v neděli od osmi do patnácti hodin.

Spanilé jízdy historického trolejbusu

V neděli se můžete se svými dětmi stylově rozloučit s prázdninami. Projeďte se historickým kloubovým trolejbusem po Pardubicích. Na trasu se vydá trolejbus Škoda-Sanos z poloviny osmdesátých let.

Jízda začíná na třídě Míru (odjezd v 15:30 a 17:00) a pokračuje přes nádraží, Polabiny do Rybitví a Lázní Bohdaneč a zpět. Na zastávce UMA továrna bude zastávka na rozlučkovou zmrzlinu.

autoři: Jitka Slezáková , pta
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.