Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Senior festival v Chrasti i Svatojánská noc ve vyšehněvickém lese

25. červen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé akce nebo vernisáže. Poznejte přírodu nejen železnohorské krajiny v Nasavrkách, obdivujte grafické umění v Litomyšli nebo se vraťte do historie na hradě Svojanov.

Tento pátek začíná Senior festival v zámeckém areálu v Chrasti u Chrudimi. V pátek od 17 hodin a v sobotu od 10 hodin uslyšíte revivalové kapely ABBA World, The Backwards, Prague Queen a další. V sobotu vystoupí také zpěvák české dechovky Josef Zíma.

Kromě toho se můžete podívat na přehlídku historických vozidel nebo se projet s koňským spřežením. Pro nejstaršího seniora na festivalu je navíc připravená odměna.

Lesní divadlo nebo Vyšehněvická pouť

V divadle Na valníku připravili na pátek divadelní hru Svatojánská noc. Představení bude doprovázet tajemná atmosféra, protože začíná v 19 hodin v lese na Kozinci ve Vyšehněvicích. S sebou si vezměte deku nebo něco na sezení.

V sobotu pak můžete navštívit Vyšehněvickou pouť. Začíná v 16 hodin bohoslužbou U křížku. Těšit se můžete na nejrůznější výtvory kulinářské soutěže. Ty budete nejen ochutnávat, ale také hodnotit. Na večer je přichystaná taneční zábava s kapelou Empiria.

Portréty Josefa Váchala

V sobotu bude vernisáž také v litomyšlském Portmoneu. Čtyři současní grafici tam věnují muzeu vlastní portréty Josefa Váchala. Kromě prohlídky portrétů se dozvíte i o průběhu jejich tvorby, o vztahu jejich autorů k Váchalovi nebo o grafických technikách.

Portmoneum – Museum Josefa Váchala

Do přírody skrz fotografie

Na zámku v Nasavrkách můžete navštívit vernisáž Libora Blažka. Bude to v sobotu od 17 hodin. Organizátoři na jeho památku uspořádají křest jeho fotografické knihy Toulky krajinou ticha. Uvidíte tam třeba fotografie přírody v Železných horách. Od úterý pak bude následovat výstava. Ta bude přístupná každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Královské slavnosti na Svojanově

V sobotu a neděli se na hrad Svojanov vrátí historické postavy. Na hlavním nádvoří tak uvidíte šermířské potyčky a jiné scény z historie. Těšit se můžete také na tanečnice, bubeníky nebo sokolníky. Otevřeno je od 9 do 17 hodin.

Spustit audio

Související