Tipy na víkend v Pardubickém kraji: skupina Muziga ve Vraclavi nebo Vánoce na zámku v Litomyšli

15. prosinec 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Poslechněte si poeticko-hudební koncert v Poličce, vydejte se na tvrz Bouda nebo pomozte zvířatům ze stanice Pasíčka.

V sobotu bude v Divadelním klubu v Poličce koncert. Uslyšíte na něm básně umělkyně a překladatelky Věry Koubové, které do hudební podoby převedl klavírista a skladatel Martin Brunner. Akce začne ve 20 hodin. 

Jak slavili šlechtici?

Na litomyšlském zámku se o víkendu můžete zúčastnit adventní prohlídky. Dozvíte se na ní, jak Vánoce slavili šlechtici a jejich služebnictvo. Kromě toho uvidíte také vánočně vyzdobené interiéry zámku nebo vyřezávaný lidový betlém.

Pochod na Boudu

Před rokem zemřel odborník na československá opevnění Martin Ráboň. Na jeho počest tak bude v sobotu na tvrzi Bouda odhalená pamětní deska. Sraz účastníků je v 10 hodin před obecním úřadem v Těchoníně. Následovat bude vzpomínkový pochod na tvrz Bouda, kde je odhalení desky naplánované na 12 hodin.

Nezvyzdobenější dům

Do Libišan na Pardubicku se můžete zajet podívat na vánočně nejvíce nazdobený dům v Česku. Manželé Hlouškovi na něj letos pověsili 176 tisíc vánočních světýlek. Každý den až do Tří králů ho přesně v 17 hodin rozsvěcí a pro návštěvníky mají připravený horký čaj i svařené víno.

Žere jako mikrovlnná trouba nebo vysavač. Tisíce žároviček jsou připojené na jednu zásuvku a spotřebují necelých 2000 wattů

Muziga ve Vraclavi

Na vánoční koncert můžete zajít v sobotu do kostela svatého Mikuláše ve Vraclavi. Od 17 hodin tam vystoupí skupina Muziga v čele s Helenou Vedralovou. Po koncertu bude akce pokračovat před kostelem, kde si zájemci budou moct vypít punč nebo čaj a zazpívat koledy.

Vánoční program na Rychmburku

Vánoční program chystají na hradě Rychmburk. V sobotu tam od 13:30 do 17:30 uvidíte vystoupení Čertovská školka, loutkovou pohádku O princezně Markétce a nakonec zazpívá koledy paní Mašková. Kromě toho bude na hradě také jarmark nebo tvořivé dílničky pro děti.

Vánoce na kolejích

V sobotu budou v Průmyslovém muzeu Mladějov vánoční prohlídky. Od 11 do 16 hodin tam budou připravené nejen vánočně naladěné expozice, ale také občerstvení. Ochutnat tam budete moct tradiční Boží milosti a nebude chybět ani pouštění svíček na vodě.

Nadílka pro zvířata

Záchranná stanice Pasíčka v Boru u Skutče tento víkend pořádá vánoční sbírku. Zájemci tak můžou v sobotu i v neděli od 10 do 16 hodin přijít do stanice a darovat krmení nebo jiné potřeby pro zvířata. Organizátoři navíc pro návštěvníky připravili punč a vánoční cukroví.

Po stopách Pernštejnů

Po stopách Pernštejnů se můžete vydat s průvodcem z Východočeského muzea v Pardubicích. V neděli ve 13 hodin totiž začíná procházka městem, na které průvodce představí historicky i umělecky nejcennější pardubické stavby, které byly postavené za dob Viléma z Pernštejna a jeho synů. Sraz je na pardubickém zámku. Tam si také dopředu rezervujte místo.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.