Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Svatojiřský jarmark, úklid na Labi i Rudolfův pohár

21. duben 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zajděte na přednášku o druhové pestrosti do Chrudimi, navštivte Festiválek na klíček ve Slatiňanech nebo si poslechněte pěvecký koncert v Chocni.

V sobotu budeme slavit Den Země. Při této příležitosti se můžete vydat na přednášku do Chrudimi. V prostorech jídelny Zemědělské školy bude mluvit ornitolog, herpetolog a batracholog Roman Hellinger o druhové pestrosti ve městech i na zahradách. Akce začne v 9 hodin.

Rudolfův světový pohár

Do kladrubského hřebčína dorazila světová jezdecká špička. Ve čtvrtek dopoledne tam začaly závody spřežení Rudolfův pohár. Zúčastní se ho přes devadesát vozatajů z patnácti zemí. První dva dny budou patřit drezurním zkouškám, o víkendu bude následovat maraton a překážková jízda. Závody jsou letos poprvé součástí Světového poháru

Svatojiřský jarmark

Svatojiřský jarmark můžete navštívit v sobotu v Hlinsku. Najdete ho v Památkové rezervaci Betlém a před Orlovnou. Od 9 do 17 hodin tam seženete nejrůznější zboží od tradičních potravin, přes textilní výrobky až po květiny.

Jaro na Nemošické stráni

Na přírodovědnou vycházku se zahradníkem Františkem Hlubockým se můžete vydat v sobotu ve 14 hodin. Účastníci se sejdou na zastávce MHD Zámeček v Pardubicích, odkud půjdou pozorovat přírodu na Nemošickou stráň.

Nemošická stráň každý rok rozkvete obrovským množstvím česneku medvědího

Festival plný písniček a her

V sobotu v 10 hodin začíná Festiválek na klíček. Ve slatiňanské sokolovně se tak až do večera můžete těšit na písničky, hry a představení. Na akci bude také ekovýchovný koutek s hádankami a herečka Eva Hrušková.

Restaurování v Litomyšli

Na Fakultě restaurování pardubické univerzity v sobotu oslaví 30 let výuky v Litomyšli. Od 10 hodin se tak můžete přijít podívat do ateliérů v Jiráskově ulici a v Piaristické koleji na litomyšlském návrší. Oficiální začátek s vystoupením skupiny Musika Krakela je naplánovaný na 15 hodin v rajském dvoře Piaristické koleje.

Úklid, voda a kánoe

Na vodácký úklid můžete vyrazit v neděli na Labe. Dobrovolníci budou z kánoích odklízet odpadky na řece. Sraz je v 8 hodin v Němčicích u mostu. Na akci se nezapomeňte dopředu přihlásit na facebookové události Čisté Labe 2023.

Procházka pohádkou

Putování s Jezevcem je naplánované na neděli v Základní umělecké škole Choceň. Pět amatérských divadel bude návštěvníky provádět ztřeštěnou pohádkou. Na start se můžete vydat v čase od 14:30 do 17 hodin. Délka pohádkové procházky je asi 80 minut.

Jarní koncert v Chocni

Jarní koncert sborů Cantus Choceň a Malichor Holice bude v neděli v choceňském kostele svatého Františka Serafínského. Smíšené pěvecké sbory zazpívají od 16 hodin.

Spustit audio

Související