Tipy na víkend v Pardubickém kraji: výstava Žižka před branami i Hradubický běh

14. květen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Projeďte se historickým vlakem, oblečte si husitskou zbroj nebo se proběhněte mezi Pardubicemi a Hradcem.

Železniční muzeum v Rosicích nad Labem zahajuje sezónu. Tuto sobotu se tak můžete svézt historickým motoráčkem Hurvínek. Ten pojede z Pardubic do Chrasti u Chrudimi. Vstupenku koupíte ve vlaku. Časy odjezdů a stanice, kterými vlak projede, najdete na stránkách muzea. Navštivte také samotné muzeum, které je otevřené každou sobotu od 10 do 17 hodin.

Hravá i historická Polička

V Poličce také připravili několik aktivit. Do muzea můžete jít na výstavu Žižka před branami. Ta připomíná výročí 600 let od vstupu husitských vojsk do Poličky. Uvidíte tam husitské zbraně a zbroj, které si budete moct i vyzkoušet. Pro dámy jsou zase připravené gotické šaty, čelenky a závoje.

Procházka podél gotických hradeb

Na historickou procházku se vydejte podél poličských hradeb. Ty patří mezi nejlépe dochované opevňovací systémy ve střední Evropě. Toto gotické opevnění měří 1220 metrů, obepíná historické centrum města a je doplněné devatenácti baštami.

Závod mezi Pardubicemi a Hradcem

O víkendu se můžete zúčastnit Hradubického běhu. Bude mít dva starty, ale jen jeden cíl. Desetikilometrovou trasu můžete totiž běžet buď z Hradce Králové, nebo z Pardubic. Cíl je na hřišti v Čeperce. Účastníci se musí dopředu zaregistrovat na stránkách www.ph7.cz. Závod nebude mít hromadný start, takže trasu můžete zdolat kdykoliv během soboty nebo neděle.

Spustit audio

Související