Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Zážitkové batůžky nebo zvířetníkové světlo na obloze

5. březen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé události i výlety. Vyzkoušejte novou cyklistickou trasu ve Svitavách, půjčte si Zážitkový batůžek nebo na obloze pozorujte zvířetníkové světlo.

Členové Bike clubu Svitavy připravili 28kilometrovou trasu pro cyklisty. Dbali přitom na aktuální pravidla, takže při jejím sjíždění budete čistě v přírodě a nepřekročíte hranice svitavského okresu. Organizátoři upozorňují, že polní cesty mohou být blátivé, ale to by vás nemělo odradit od sportu.

Kdo tuto trasu úspěšně zdolá, může na e-mail info@bikesvitavy.cz poslat své jméno, datum výletu, počet sjetých okruhů a třeba i fotku. Výsledky pak zveřejní Bike club na svém webu. Tam najdete také přesnou mapu trasy.

Zážitkové batůžky pro mladé výzkumníky

V městské knihovně v České Třebové připravili Zážitkové batůžky pro děti. Vybrat si můžete ze dvanácti různých témat. Třeba v tom o dinosaurech najdete fosilie, které musíte pomocí štětečků objevit. Pro milovníky ptáků je zase připravený dalekohled a ptáci, které můžete sledovat. Pro výběr batůžku nebo jeho rezervaci se podívejte na webové stránky knihovny.

Na noční obloze svítí zvířetníkové světlo

Zvířetníkové světlo
Je to sluneční světlo rozptýlené na částicích meziplanetární hmoty v rovině Sluneční soustavy. Tyto částice, s rozměry řádově 0,001 - 0,1 mm, pocházejí především z ohonů komet či z drcených meteoritů.

Zhruba hodinu po západu slunce můžete vidět nad západním obzorem zvířetníkové světlo. Upozorňuje na to pardubický astronom Petr Horálek. Je to sluneční světlo rozptýlené na částicích meziplanetární hmoty v rovině Sluneční soustavy.

Vypadají jako stříbřitý kužel světla táhnoucí se od obzoru do výšky až šedesáti stupňů, kde ho doplňuje poměrně vzácný pohled na planetu Mars nedaleko hvězdokupy Plejády v souhvězdí Býka. Ani na jeden úkaz nepotřebujete dalekohled. Nejlépe jsou vidět tam, kde je čistý vzduch a minimální umělé osvětlení.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.