Tlampačům nebylo rozumět, v Holicích už zazní jen výjimečně. Nahradí je SMS

7. říjen 2019 12:40

Buď byl slyšet málo, nebo až příliš. I kvůli tomu ruší Holice na Pardubicku pravidelná hlášení místního rozhlasu, z tlampačů tak budou zaznívat už jen zprávy o mimořádných událostech.

Víc než šedesát let byli obyvatelé Holic na Pardubicku zvyklí na pravidelná hlášení místního rozhlasu. S tím je ale konec. Město teď přechází na moderní způsob informování obyvatel. Zprávy a pozvánky, které do teď slýchali z tlampačů, budou dostávat už jen do mobilu nebo emailové pošty.

Nesrozumitelná hlášení

„Ono to stejně řve a nic neslyšíme, člověk nerozumí, co říkají a projedou dvě tři auta a neslyšíme vůbec nic,“ reaguje na zrušení pravidelného hlášení senior pan Miroslav. Právě kolísající zvuková kvalita místního rozhlasu je jedním z hlavních důvodů, proč s vysíláním zpráv končí.

Čtěte také

„Provoz v Holicích je takový, že srozumitelnost hlášení byla problematická a dá se říct, že v některých případech jsme spíš přispívali ke zvýšení pasivního hluku, než že bychom informovali občany,“ řekl tajemník městského úřadu Vladislav Branda.

Z tlampačů tak už místní neuslyší třeba pozvánky na fotbal, kulturní akce nebo informace o volných pracovních místech. Od teď je najdou v SMS v mobilu, na chytrém telefonu nebo v emailech. Problém s tím nemají ani někteří starší lidé. „Teď jsou moderní technologie, tak si to každý dá do mobilu. Máme taky Holické listy a přes internet si můžeme stáhnout cokoliv, takže jsme napojení a veškeré potřebné informace máme,“ řekl jeden z obyvatel Holic.

Tlampače nezmizí

Městský rozhlas v Holicích ale nekončí úplně, tlampače v ulicích zůstanou, šířit ale budou jenom mimořádné zprávy. „Zprávy krizového charakteru, to znamená poruchy energetické, vody a tak dále, případně nějaké aktuální hlášení, které nejde odložit, třeba ztracený pes, klíče, doklady“, dodává Vladislav Branda z městského úřadu.  

K šíření běžných zpráv a pozvánek teď v Holích využívá radnice počítačovou aplikaci mobilní rozhlas, už rok mají možnost zájemci se do ní registrovat.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související