Tom Cruise, Belmondo, Beatles. Jejich stopy vedou do Bohdanče

2. říjen 2021

Má rád slavné lidi a obdivuje osobnosti. Vítek Formánek z Lázní Bohdaneč sbírá jejich podpisy už řadu let. Vlastní nejen autogramy herců, ale také úctyhodnou kolekci podpisů válečných letců.

Byt Vítka Formánka je doslova obložený šanony. Všechno je v nich vzorně roztříděné, podle abecedy nebo oblastí, v nichž se slavní lidé prosadili. Vítek Formánek se sběratelství věnuje už od 70. let. V jeho sbírce najdete kromě herců a válečných veteránů i podpisy slavných sportovců, závodníků Formule 1, stejně jako hudebních skladatelů a muzikantů. Celkem už shromážil přes 13 500 autogramů.

Vítek Formánek začal podpisy českých letců sbírat v 80. letech. „Můj otec byl za druhé světové války v Anglii, jako malý kluk se s piloty, kteří působili ve službách RAF setkával, vyprávěl mi o tom. Začal jsem tedy sbírat jejich podpisy,“ vysvětluje sběratel.

„Po sametové revoluci jsem letce sám navštěvoval, vypravil se do Anglie i na jejich setkání, kontaktoval jsem také pozůstalé po válečných hrdinech. Sbírka se rozrůstala také o podpisy zahraničních letců. Všech si velmi vážím, to, co udělali, vnímám jako neskutečné hrdinství. Mít jejich podpis je pro mě pocta.

Jedinečný Belmondo

Ve sbírce Vítka Formánka se podpis velkého francouzského herce Jeana-Paula Belmonda objevuje hned několikrát. „K Vánocům a narozeninám jsme mu s přítelkyní, která také sbírá podpisy slavných lidí, psali a poslali mu malý dárek. Belmondo nám vždy odpověděl, toho si moc vážím. Takže podepsaných mám pět jeho knih, vlastním osmnáct dopisů a osm samostatných Belmondových podpisů.“

Vítek Formánek vlastní pět podepsaných knih od francouzského herce Belmonda

Na slavného britského herce Michaela Caina Vítek Formánek letos čekal na filmovém festivalu Karlovy Vary. „Fanouškům se ale moc nevěnoval. Obal knihy jsem ale poslal do Anglie, takže podpis jsem nakonec získal. Je velmi pěkné mít knihu o slavném herci s originálním podpisem, získává tím zvláštní kouzlo. Je to něco hmatatelného, je to krásné,“ dodává Formánek.

Britský herec Michael Caine podepsal Vítkovi Formánkovi knihu

„Odpověď na otázku, kterých podpisů si nejvíc vážím, je trochu komplikovaná. Buď si toho podpisu vážíte proto, že jste toho člověka měl rád, obdivoval jste ho. A přitom to nemusí být podpis bůh ví jak vzácný. Na druhou stranu si ale podpisů některých slavných lidí vážím i kvůli tomu, že jsem třeba dvanáct let pracoval na tom, abych ten podpis získal. Jsem pyšný ta to, že mám podpisy kapely Beatles, Elvise Presleyho, císařovnu Marii Terezii z roku 1776. 

Podpis císařovny Marie Terezie z roku 1776

Vítek Formánek vlastní 1887 podpisů závodníků Formule 1, 852 podpisů českých letců, kteří za druhé světové války působili ve službách britské RAF, 1592 zahraničních letců druhé světové války, 1997 plochodrážních jezdců, 671 sportovců, 437 spisovatelů, téměř 2000 zahraničních herců a přibližně stejný počet českých herců, 2000 známých osobností, které se pohybují v hudební branži. „Samozřejmě člověk má i svoje mety, dlouho například sháním podpis Charlieho Chaplina, kterého mám hodně rád, stále se mi to ale nedaří. Také bych jednou rád vlastnil podpis princezny Diany.“ dodává na závěr Vítek Formánek.

autor: BRA
Spustit audio

Související