Touha oživit staré recepty. Tak vznikl nápad na soutěž Pochoutkový rok

11. duben 2018

Vaření je radost a také šance pro mladší ročníky naučit se to, co dělávaly naše maminky a babičky. Nebojme se experimentovat a zažité pokrmy díky své fantazii také obměňovat.

Obyčejný guláš, řízek, nebo hovězí polévka se v každé rodině vaří jinak a díky posluchačům Českého rozhlasu můžeme vyzkoušet nespočet zajímavých receptů. Stejně jako v loňském roce, má šanci 40 z nich. Nejlepší kulinářské dobroty vybere porota v prosincovém finále na konci roku 2018.

Za vybranými soutěžícími se každý týden rozjede čtyřčlenný tým, včetně moderátora Patrika Rozehnala. „Chtěl bych připomenout, že do soutěže můžete posílat více receptů, nikoliv pouze jeden. Jsou jich stovky a přibývají další. Někteří posluchači se obávají, že když právě ten jejich porota nevybere, skončí v koši.  Není to tak. Okruh receptů se rozšiřuje a dostávají se stále do oběhu.“ Určitě ale platí, že čím dřív se do Pochoutkového roku přihlásíte, tím snadněji se do „boje“ dostanete. Šanci máte do 15. října.

Videa z natáčení

Kdyby si chtěl někdo prohlédnout střípky a to nejdůležitější z natáčení, má šanci na webu Pochoutkového roku.

Kamerové záběry ze zákulisí nabízíme na rozhlasovém facebooku. „ Jsem moc rád, že ta videa existují. Díky nim si posluchači mohou udělat představu o tom, co běžně popisujeme slovem, zkrátka jak záběry a natáčení vznikají. Hlavně moc chválím Honzu Chlaně, který takto točí,“ přiznává Patrik Rozehnal.

Květáková vychytávka:
Pokud vaříte ve vodě květák, měli byste kromě soli přisypat i cukr. Zmírní hořkost a vytáhne chuť této zeleniny o to víc.

Recepty, které porotě stále chybí:
Zabodovat můžete i s kuchyní našich babiček. Pečená drůbež, kuře s nádivkou a zajímavou omáčkou. Zkuste vymyslet víc receptů s luštěninami. Do současné doby nikdo nedodal postup na masovou haši. Stejně tak chybí recepty na zajímavé ovocné koláče, bábovky. Inspirací by mohla být i jídla s mrkví, bramborami i červenou řepou.  A pak jsou tu názvy českých jídel, co budí tajemství a chuť. Hladká Ančka, kozí brada, pučálka, svarba, nebo starodávné hečepeče.

Postní kapr spojuje chuť pečené ryby s rybí polévkou

Jestli máte rádi pečeného kapra a zároveň rybí polévku, recept Andrey Baranové ze Starých Čívic je přímo pro vás. Kapr se plní zeleninovou nádivkou a peče se vcelku s máslem, čímž získá neopakovatelnou chuť. V době našich babiček byl postním jídlem. Recept a video najdete zde.

Postní kapr se zeleninou od Andrey Baranové

Maltoše

Nevšední recept z nudlového těsta předvedla Ludmila Plíšková z Tržku na Svitavsku. I přesto, že byl  loni jedním z favoritů, nevyhrál. Celý recept...

  Maltoše Ludmily Plíškové
autor: Věra Říhová
Spustit audio