Trápí vás stále rýma nebo bolesti hlavy? Podívejte se doma po plísni

12. květen 2017

Máte opakované potíže s rýmou a kašlem, podrážděné sliznice či kůže a přesto lékaři nedokážou zjistit, co je s vámi špatně? Podívejte se doma po plísních.

Nenápadné tmavé skvrny na zdi nebo stará skříň prorostlá dřevokaznou houbou. Plísně nejsou dobrými spolubydlícími, jak odborníci dobře vědí. Makrobioložka Dana Hanuláková mluvila v poradně Apetýtu o tom, jak na naše zdraví plísně v domácnosti působí a co se s nimi dá dělat.

Nejprve je třeba si uvědomit, že plísně se vyskytují úplně všude – v ovzduší, půdě i ve vodě. Bylo by tedy s podivem, kdybychom je doma neměli. Klíčem ale je nevytvářet podmínky k jejich nadměrnému množení.

„Pokud mají dostatečnou vlhkost a teplotu, nejsou to žádní nevinní tvorové, ale mohou nám působit různé zdravotní potíže. Jako jsou třeba alergie, záněty horních cest dýchacích, kašel, podrážděné sliznice, kůže a podobně,“ upozornila odbornice.

Dodala, že lidé, kteří žijí v zaplísněných prostorách mají často pocit, že jsou nemocní, i když lékaři nedokáží stanovit žádnou diagnózu. Plísně totiž mohou způsobovat mykózy, mykoalergózy, tedy jiné fungování našeho organismu než na jaké jsme zvyklí, ono podráždění, a také mykotoxikózy. Houby jsou totiž schopné produkovat houbové jedy, které se nazývají mykotoxiny.

Problém může být i klimatizace na pracovišti

Nejspolehlivějším prostředkem proti plísním je pravidelné větrání. Bez ohledu na to, jaké je venku právě počasí. „I v zimě je dobré vyměnit ten vlhký vnitřní vzduch za ten suchý venkovní vymražený. Plísně nemají rády průvan,“ upozornila Hanuláková.

Vzhledem k tomu, že plísně mohou produkovat jedy, bychom se měli úplně vyvarovat konzumace plísní napadených potravin. Opravdu nestačí napadené místo vykrojit.

Pobyt v zaplísněných prostorách může způsobovat kromě onemocnění dýchacích cest i další nepříjemné příznaky – bolesti hlavy nebo nevolnost.

Plísně v bytě představují tuhého soupeře, ale dají se porazit

Pokud se u vás tyto obtíže projevují pouze v pracovním týdnu, dobře se rozhlédněte na svém pracovišti. Existuje dokonce termín „Monday disease“ neboli pondělní nemoc. Znamená to, že lidé trpí potížemi v pracovním týdnu, protože na jejich pracovišti se plíseň vyskytuje, zatímco o víkendu se jim uleví.

Dalším podobným termínem je „syndrom nemocných budov“, který se týká hlavně budov vybavených klimatizací. Z ní se velmi často odprašují plísně. „V Americe je to velký problém, tam je až 30 procent budov takto napadených a lidé kvůli tomu mají zdravotní problémy,“ upozornila odbornice.

Pozor je třeba si dávat také na místech, která nebyla delší dobu větraná. Typickým příkladem jsou chaty a chalupy, které se na delší dobu zavírají a plísně se tam mohou volně šířit.

„Byla jsem přizvána do chalupy, kde byl cítit zápach hub, a pídili jsme se po důvodu. Nakonec jsme našli dřevomorku zažranou v posteli tak, že postel v podstatě přirostla k podlaze. I když do pokoje příliš často nechodili, měli velké potíže,“ konstatovala Dana Hanuláková.

K růstu plísní ale může přispívat i sušení vypraného prádla uvnitř v bytě. Pokud opravdu není jiná možnost, jak jej sušit, je třeba tento vliv vyvážit důkladným větráním.

Zdrojem plísní ale může být i mnoho květin v bytech, velká akvária, půda v květináči nebo třeba odpadkový koš.

Pokud se rozhodnete s plísní v bytě bojovat, pečlivě vybírejte přípravek, který zvolíte. Některé z těch, které jsou v drogerii k dostání totiž pouze zamezují růstu, ale houbu skutečně nezabijí. Vůbec přitom není nutné používat přípravek s chlórem, na trhu je mnoho přípravků bez něj.

autor: ska
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.