Třebechovice pod Orebem nejsou jen městem betlémů

14. červen 2014

Bílí daňci, památný vrch Oreb, letec RAF Antonín Zavoral, koupaliště s toboganem a samozřejmě muzeum betlémů. To jsou zajímavá místa a osobnosti východočeského městečka Třebechovic pod Orebem.

Ty leží jen pár kilometrů od krajského města Hradce Králové, a co by kamenem dohodil, to sem je i z Pardubic. V dalších Východočeských výletech se přesvědčíte, že výlet do Třebechovic se vyplatí nejen kvůli betlémům, které lákají hlavně v adventním čase, i když muzeum je otevřené celoročně.

Proboštův betlém a jeho tajemství

Kousek za Náchodem nedaleko silnice do polského města Kladska, nazývaného zkomoleně Klodzko, leží poutní místo Vambeřice. Tam mají betlém postavený Longinem Wittigem. Protože z oblasti Orlického podhůří chodilo do Vambeřic procesí, možná se Josef Probošt inspiroval právě tam. Kde se vzal nápad vytvořit mechanický betlém, zůstává tajemstvím. Každopádně se ale stavba podařila a krásy Proboštova betlému tak obdivovalo i Její Veličenstvo královna Alžběta II. Díky celoročně otevřenému muzeu, můžete jeho krásu obdivovat také. I když nápad postavit betlém možná pochází z Vambeřic, svým provedením je unikátní.

Proč má betlém kolečka?

Betlém má od roku 2013 nové muzeum. To stojí na místě toho starého, které už ale bylo ve velmi špatném stavu. Když si Proboštův betlém budete prohlížet, neujde vaší pozornosti, že je na podvozku. Dřív se totiž převážel a vystavoval na různých místech. V roce 1935 například v Kostelci nad Orlicí, Pardubicích a Praze. O rok později si ho mohli prohlédnout lidé ve Dvoře Králové nad Labem, Hradci Králové – Kuklenách a Brně.

Třebechovické muzeum betlémů


Otevřeno celoročně od úterý do neděle od 9:00 do 16:00.
Vstup: Dospělí 60, studenti a senioři 40, děti od 4 let 20 Kč. Rodinná vstupenka 130 korun.
Více info na www.betlem.cz
GPS: 50.201164,15.993889

Letec Antonín Zavoral

Třebechovičtí mohou být pyšní na svého rodáka Antonína Zavorala. Ten je čestným občanem města. V lesích za Třebechovicemi na místě zvaném Suté Břehy najdeme jeho jméno na pomníku letců. Narodil se 14. ledna 1917 a padl za 2. světové války jako pilot RAF.

Wellington 311. perutě na základně East Wretham (z knihy Za hroby se lvy)

Bědovická obora s bílými daňky

Bědovice jsou místní částí Třebechovic. Najdete je na kraji města při cestě směrem do Orlických hor tedy na Opočno a Dobrušku. Bědovická obora se pyšní jednou zvláštností a to chovem bílých daňků. Nejsou to bílí jeleni jako v Žehušicích u Čáslavi ale daňci. Za horkého počasí se schovávají ve stínu a tak je není moc vidět. Když ale oboru obejdete po cestě podél plotu, určitě na ně někde narazíte. Musíte se chovat samozřejmě tiše a pro jistotu si vezměte dalekohled. Když budete mít štěstí, tak je uvidíte i z hlavní asfaltové cesty, která vede napříč oborou a je vyhledávaná pěšími, inline-bruslaři a také cyklisty. Dojet a dojít se po ní dá až do nedalekého Týniště nad Orlicí.

Bědovická obora


Vstupné se neplatí, otevřeno nepřetržitě. Platí ale přísný zákaz krmení zvířat.
GPS: 50.195103,16.023901

autor: mkk
Spustit audio