Třemošnice znovu neuspěla s žádostí o snížení rychlosti. Spor o dopravní značku trvá 10 let

24. únor 2023 08:10

Řidiči by stejně pomaleji nejezdili, proto je značka zbytečná. To je prozatím výsledek sporu, který řeší město Třemošnice s dopravním inspektorátem a policisty. Město už několikrát žádalo o snížení povolené rychlosti na silnici směrem na sousední Běstvinu. Pokaždé to ale dopadlo stejně.

Není to nijak zásadní dopravní úsek, ale o to komplikovanější celý spor je. Třemošnice už před víc než deseti lety žádala o zdánlivou drobnost - posunout značku obce o pár metrů dál, a tím snížit rychlostní limit. U silnice na Běstvinu je zahrádkářská kolonie a o kus dál hřbitov, takže se v místě často pohybují chodci.

Na rovném úseku navíc řidiči často nerespektují povolenou „sedmdesátku“ a tyhle dvě věci nejdou příliš dohromady. Radnice chce zaručit bezpečnější pohyb lidí, před časem kvůli tomu v Třemošnici dokonce sepisovali i petici, ale výsledek byl pokaždé stejný.

Policie: Značka nic nevyřeší

Žádost úředníci a dopravní policisté odmítají, značka podle nich nic nevyřeší. Argumenty policie i odboru dopravy městského úřadu v Chrudimi, který teď žádost znovu zamítl, se v podstatě shodují. Délka celého úseku je velmi krátká, jen asi 150 metrů, takže není moc času na reakci.

Policisté tvrdí, že by změna značení mohla být v rozporu se zákonem, protože se nejedná o zastavěné území a nejde tedy se značkou jednoduše pohnout. A hlavně se podle nich nic nezmění, řidiči nebudou mít motivaci na rovném a přehledném úseku jet pomaleji.

Starosta Třemošnice Miroslav Bubeník (Jsme s vámi) zatím neví, jestli bude město v tomhle sporu pokračovat. Zamítnutí žádosti sice doporučuje řešení v podobě vybudování stezky pro chodce a cyklisty podél silnice, tato možnost ale podle něj není technicky ani finančně příliš reálná.

Spustit audio

Související