Trouby v domácnostech jedou naplno, firma Labeta nestačí vyrábět
Společnost Labeta z Dřenic na Chrudimsku, která vyrábí směsi na pečení, je zahlcená objednávkami. Zaměstnanci vyrábějí i o víkendu. V době rizika šíření koronaviru se lidé zásobí trvanlivými potravinami.
„Nejvíc je zájem o směsi na pečení, konkrétně o směsi na chléb. Když se vyprodaly směsi, zvýšil se eminentně zájem o instantní druhy potravin,“ řekl ředitel a předseda představenstva Antonín Smrček. Zaměstnanci chodí do provozu i o víkendu, vyrábějí déle, než je běžná pracovní doba. Podnik má kolem 40 kmenových pracovníků.
Nedostatkové droždí
„Musím je pochválit, táhnou za jeden provaz. Lidé to zatím zvládají, vyrábíme s větším výkonem než obvykle,“ řekl Smrček. Problémy s dodávkami potravinových složek do směsí podnik nemá.
Čtěte také
Není pouze sušené droždí, které ale firma nevyrábí, pouze balí do menších sáčků. „Sušené droždí na trhu mizí a jeho cena roste. Ostatních surovin je zatím dostatek,“ uvedl Smrček. Labeta produkci dodává do obchodních řetězců Kaufland, Penny Market nebo Albert, školním jídelnám a provozuje e-shop.
„V e-shopu se dramaticky zvýšil objem objednávek. Pokles pro školní gastroprovozy, které jsou teď zavřené, se mnohonásobně vyvažuje dodávkami pro obchody,“ řekl Smrček.
Vysoké hygienické standardy v potravinovém provozu již podle něj byly před šířením koronaviru, k tomu teď lidé nosí povinně roušky, což nařídila vláda. Ještě víc se zpřísnily nároky na mytí rukou, řekl Smrček.
Firma Labeta existuje od roku 1993. Vyrábí také kypřící prášky, vanilinový a skořicový cukr, kromě suchých sypkých směsí od roku 2010 připravuje sladké polevy, tekuté marinády a dochucovadla pro polévky nebo sojové omáčky.
Související
-
Místo oblečení šijí roušky. Chrudimská textilka Evona ze dne na den obrátila výrobu
Trička a spodní prádlo musí počkat. V chrudimské Evoně zastavili běžnou výrobu a přednost dostaly roušky. Firma chce pomoct vyřešit kritický nedostatek ochranných pomůcek.
-
Voní to, chutná to, křupe to. Chcete recept na kváskový chléb?
Na výrobu kváskového chleba potřebujete jen pár věcí. Kvásek, mouku, vodu a sůl. Základem je kvásek. Expertka na bio potraviny Barbora Hernychová si kvásek hýčká už 6 let.
-
Není chleba jako chleba
Počátky pekařství sahají do dávnověku. Řekové převzali pečení chleba z Orientu. Z Říma se pečení moučného těsta přeneslo do Galie a Germánie.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Bez zbraní budeme jen umírat.‘ Na Ukrajině panuje rozčarování, že se svět dívá jinam, popisuje Boháč
-
ANO ‚hází do důchodové reformy vidle‘, nesejde se s vládou a prezidentem. ‚Odmítáme dělat stafáž,‘ sdělilo
-
Evangelický farář musí umět všechno. Jan Satke se rozhodl, že vymění církev za lokomotivu
-
Bolestný pohled, rána pro český tenis, říká Štěpánek o dotační kauze na svazu. Do jeho vedení nechce