Trpělivost je v životě důležitá. Když si počkáte, tak pak rostou i borůvky, směje se Uršula Kluková

9. září 2022

Originální ženský komik s charakteristickým smíchem, to je úžasná Uršula Kluková. V pátek 9. září byla hostem Lady Klokočníkové v přímém přenosu z rozhlasové kavárny District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové. 

Rodina Uršuly Klukové pochází z Prahy, ona se ale narodila v německém Kladsku, které dnes náleží k Polsku. Své dětství a mládí strávila v Broumově. Původním povoláním je zdravotní sestra - vystudovala Střední zdravotnickou školu v Trutnově a pracovala jako dětská zdravotní sestra.

Čtěte také

Záhy se ale začala věnovat divadlu a v Broumově založila amatérský soubor Kladivadlo. Tady se setkala s řadou později významných hereckých osobností, například s Josefem Dvořákem nebo Jiřím Císlerem.

Od poloviny 70. let pak Uršula Kluková působí v pražských divadlech. V 90. letech se prosadila i sama tříletým působením ve vlastním představení jednoho herce Příhody lišky Uršuly.

Uršula Kluková se vypracovala ve svébytného ženského komika s charakteristickým smíchem. Její specifický humor má rozhodně své místo na poli veseloherního žánru.

Na filmové plátno vstoupila ve filmu Tam, kde hnízdí čápi v roce 1975. Později hrála také v několika seriálech a televizních filmech nebo pohádkách. Byla to také především televize, která zajistila Uršule Klukové mimořádnou popularitu na přelomu 80. a 90. let díky účinkování v představeních a scénkách s Miroslavem Šimkem a Jiřím Krampolem.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s herečkou Uršulou Klukovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související