Turisté se Pardubickému kraji dál vyhýbají. Chybí hlavně luxusní hotely

7. únor 2020 10:30

Ubytovací zařízení loni v Pardubickém kraji poskytly nocleh 482 353 lidem. Meziročně jich přibylo 3,1 procenta. Kraj měl nejméně nocležníků v zemi. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

421 tisíc turistů bylo z Česka (mírný nárůst), počet zahraničních návštěvníků mírně klesl na 61 tisíc. Nocležníci v kraji strávili v průměru méně než tři noci.

Cizinci, kteří zavítají do Pardubického kraje, jsou nejčastěji z Německa, Slovenska a Polska, méně početnou skupinu tvoří Nizozemci.

Za celou republiku byla návštěvnost rekordní. V českých hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo téměř 22 milionů hostů, což bylo o 3,5 procenta více než předloni. Počty hostů rostly sedmým rokem za sebou.

Smutné srovnání krajů

Turismus v Pardubickém kraji dlouhodobě zaostává za ostatními regiony. Předloni bylo v kraji nejméně lůžek v hromadných ubytovacích zařízeních v zemi. V regionu chybí zvláště hotely. Pětihvězdičkový v něm nebyl ani jeden. V Pardubickém kraj statistici v roce 2018 evidovali v hromadných ubytovacích zařízeních 19 tisíc lůžek. Například na Vysočině bylo 24,5 tisíc lůžek a v Královéhradeckém kraji dokonce 51 tisíc.

Pohled do tabulky, kde se Pardubický kraj krčí se 482 tisíci turisty na posledním místě, je poměrně smutný. Ostatní kraje mají totiž poměrně velký náskok. Nejblíže je Vysočina s 600 tisíci návštěvníky. Například do Královéhradeckého kraje přijelo ale loni 1,4 milionu turistů, do jihomoravského dokonce 2,1 milionu lidí.

autor: pta | zdroj: ČTK

Související