Tvořivé prázdniny upatlané od hlíny prožijete v Čertovině

29. červen 2018

Děti tvoření baví. Jakmile jim dáte hlínu do ruky a možnost něco vytvarovat vlastníma rukama, ponoří se do svého světa a nevíte o nich. To je zkušenost keramičky Věry Luňáčkové, která má svůj Ateliér Čertovina v Hlinsku, kde pořádá o prázdninách keramické kurzy pro děti i dospělé.

„Pokud maminky začnou hned radit, co přesně má dítě dělat, není to dobré. Nechte děti vytvářet tvary podle vlastní fantazie, teprve když uvidíte, jakým směrem se jejich snaha vyvíjí, můžete pomoct,“ říká Věra Luňáčková.

Keramické kurzy v Ateliéru Čertovina

Ne každý má k dispozici kvalitní hlínu, pec a místnost, kde nemusí být pořád absolutně čisto. Pokud chcete tvořit, můžete si tuto činnost vyzkoušet na některém z keramických kurzů. Prázdninové kurzy pro děti i pro dospělé pořádají v létě právě v Ateliéru Čertovina Hlinsko.

Děti už od čtyř let s maminkami mají možnost tvořit podle vlastní fantazie. Pro dospělé je připravený kurz na výrobu zahradních fontán.

Tvořte doma i bez pece

Pokud chcete s malými dětmi tvořit, kupte jim modelínu a zkoušejte různé tvary. Nebo je možné zakoupit tzv. samoschnoucí hlínu, ze které vytvoříte misku nebo hrnek, a necháte usušit na vzduchu. Tyto výrobky ale nejsou vhodné k dalšímu použití. Slouží jen jako dekorace.

Věra Luňáčková tvoří už dvacet let. Inspiraci hledala v Indii a ve Švýcarsku, kde několik let pobývala.

„Čím víc toho umíte, tím víc můžete kombinovat. V Indii jsem pracovala hodně s bavlnou, ve Švýcarsku s betonem. Teď mám takové hliněné období. Nápady se jen rojí,“ pochvaluje si Věra Luňáčková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.