Tým proměn očima Lukáše Pešky

11. květen 2011

Jedním z proměňovaných je i redaktor Českého rozhlasu Pardubice Lukáš Peška. Jak se on dívá na tým Proměn?

Kdo za to může – aneb Radim Jelínek na mušce Lukáše Pešky

Co napsat o vedoucím našeho marketingového oddělení Radimu Jelínkovi, který je tak trochu duchovním otcem projektu Proměny, rozhodně ale jeho hnacím motorem?

Parním asi ne, protože tak velký není, takže asi elektrickým. Radimův hlas zazněl v průběhu vysílání Proměn vlastně jen jednou, a to hned na začátku, kdy jsme představovali jednotlivé garanty.

Možná právě u vědomí toho, že promluví jen jednou, mi toho při natáčení napovídal tolik, že bych mohl vedení redakce Českého rozhlasu Pardubice nabídnout speciální hodinový pořad One man show Radima Jelínka. Nekompromisně jsem ho ale „sestříhal“ do čtyř minut a bylo.

Možná vás teď napadne, že si z Radima dělám šprťouchlata – dělám, ale on je skutečně upovídaný. Je také pracovně velmi čiperný a srší mnoha zajímavými nápady. Řečeno moderní mluvou, kterou moc neovládám, protože ji nemám rád, je Radim Jelínek flexibilní, kreativní a má drive.

Lukáš Peška o kadeřnici Miluši Erbenové

Kadeřnice Miluše Erbenová, majitelka Studia EM, se úpravě účesů věnuje celý život a splnila si tak dětský sen. Při dnešních možnostech vzpomíná na doby dávno minulé, kdy všichni chtěli všechno stejně. Ženy většinou trvalou, kterou dnes zákaznice vyžadují jen sporadicky.

Miluše si totiž libuje, že dnešní doba přináší řadu módních trendů, které se navíc často mění a tím dávají kadeřnici větší kreativní možnosti. Ostatně Miluše sama na sobě řadu trendů vyzkoušela, aby mohla zákaznicím jejich podobu názorně prezentovat. U mladých lidí se nebojí výraznějších změn a úprav, u těch starších je spíše zastánkyní přírodní barvy vlasů a elegantních účesů.

V případě nás, proměňovaných, bude změnu účesů konzultovat s vizážistkou Světlanou Čiberovou. A protože i ona je zastánkyní přírodních barev, budou si obě dámy jistě rozumět. Podle Miluše je povolání kadeřnice prima povoláním, protože s řadou zákaznic a zákazníků již navázala doslova kamarádský vztah. Třeba se mezi její kamarády v budoucnu zařadíme i my, účastníci projektu Proměny.

Jiřina Kubcová – postrach Lukáše Pešky

Kdykoli jsem v minulosti slyšel označení výživová poradkyně, představil jsem si nepříjemnou ženštinu, jejímž úkolem je nás, řekněme prostorově výrazné, trápit hlady a přivést je tím na pokraj šílenství. Po prvním setkání s Jiřinou Kubcovou si to již nemyslím a jsem ochotný připustit, že i výživoví poradci jsou lidé.

A Jiřina patří rozhodně k těm milým a příjemným. Poprvé jsme se potkali na konci března ve studiu Českého rozhlasu Pardubice a Jiřina tam vlastně přišla jen kvůli mně, protože ze sedmi statečných proměňovaných se budu pouze já věnovat také nápravě stravovacích zvyklostí a hubnout.Rázně mi naznačila, že chceme-li společně dosáhnout viditelných výsledků, musíme začít okamžitě. A já druhý den pěkně cupital na první schůzku se ženou, která mě měla donutit zbavit se téměř třetiny mého statně vypadajícího korpusu.

Já si říkal – to jsme na Tebe zvědav. Ona měla strach, že nevydržím. O tom, jak se mi v dietě vede, si přečtěte na jiném místě. Tady jen doplním, že Jiřina je nekompromisní, ale přitom chápavá a ví, jak poradit a motivovat. Když zhřeším, je mi před ní nakonec stydno. Pokud se mi podaří zhubnout na vytyčenou váhu, bude to především její zásluha.

Lukáš Peška na kosmetice u Šárky Štefančíkové
Muž by se neměl pídit po věku dámy, a pak se o něm šířit. V případě kosmetičky Šárky Štefančíkové mi to ale nedalo.

O péči o pleť hovořila vždy s takovým zaujetím a tak erudovaně, že jsem si říkal, jak může tato mladá dívka znát tolik věcí. Když jsem ale pak v pohodlí obývacího pokoje v jednom z domů v Hlinsku, kde jsem Šárku navštívil, natáčel její povídání, bylo mi vše jasnější. Šárka původně kosmetičkou být nechtěla.

Vystudovala střední farmaceutickou školu v Brně a stala se z ní laborantka. Protože ji bavilo „míchání mastiček“, vyučila se navíc po sametové revoluci kosmetičkou a od té doby radí lidem, jak pečovat o největší orgán těla. Podle Šárky pleť odráží vnitřní stav duše, ale i stav jednotlivých orgánů – vše je prostě propojeno prostřednictvím mozku. Aby si rozšířila vědomosti, vystudovala čínskou medicínu a její přístup ke klientům je proto naprosto odlišný od přístupu jiných kosmetiček.

„Pečuji o pleť, to ano, ale poradím lidem i s diagnózou vnitřních problémů. Jakmile se problémy s pletí začnou řešit komplexně, dají se odstranit,“ uvádí Šárka Štefančíková. Proto už mi je teď jasné, že stále vypadá jako „dvacítka“, byť...

Možná proto, jsem i já začal trochu pečovat o svoji pleť a těším se, až opět ulehnu na její kosmetické lůžko. Ale obočí si už trhat nenechám, ono to totiž docela bolí.

Světlana Čiberová očima Lukáše Pešky

Nás projekt Proměny je již v plném proudu a my jsme vás na jeho začátku seznámili s jednotlivými garanty. Setkání s nimi pro mne byla velmi příjemná a inspirativní.

Když jsem se sešel s vizážistkou Světlanou Čiberovou, uvědomil jsem si, že Proměny nám všem nabízejí a odkrývají, alespoň mě určitě, zcela jiný pohled na život. Chceme-li totiž na sobě vážně něco změnit, nestačí se jen nechat jinak ostříhat, změnit barvu vlasů či nakoupit nové oblečení. Změna musí přijít z nitra. Ale teď už mluvím jako Světlana, tak si povězme něco o ní. Naše vůbec první setkání se uskutečnilo na konci března ve studiu Českého rozhlasu Pardubice, kde se sešli všichni účastníci a garanti.

Medailonek jsem se Světlanou natáčel jednu neděli po obědě v Jiráskových sadech v Hradci Králové. Bylo slunné, teplé počasí a my jsme seděli kousek od pravoslavného dřevěného kostelíku, v němž právě probíhala bohoslužba. Nebylo tedy těžké sklouznout v řeči i k duchovní stránce proměn.

A jaký krásný dojem na mne udělalo počasí, takový dojem ve mě zanechalo i setkání se Světlanou. Z této dámy vyzařuje pohoda a zvláštní, jakoby přitahující teplo. Rozhodně stojí za to se s ní setkat. Mimochodem, má krásné velké oči, a když zamrká, její víčka se pohybují něžně a pozvolně, což dostane každého muže.

Na návštěvě u Zdeňky Kulhánkové

Občas může člověk skončit i u zaměstnání, o které dříve neměl třeba vůbec zájem nebo alespoň více informací.

Přesně to se stalo v roce 2007 provozovatelce pardubických Denních lázní Vitality Zdeňce Kulhánkové, když začala pracovat pro Léčebné lázně Bohdaneč. Tam poznala svět relaxace a wellnesu, a také masérku Janu Havelkovou.

Spolu s ní se po čase osamostatnila a začala provozovat, jak sama říká, oázu klidu a pohody uprostřed rušného velkoměsta. A právě v té její oáze, v Denních lázních Vitality, jsem se s ní sešel. Můj první dojem byl, že se Zdeňce a Janě skutečně podařilo vybudovat místo, v němž se člověk okamžitě zklidní a naladí na relaxační vlnu.

Jenom jsem moc nerozuměl tomu, jak masáž a relaxace může přispět k proměně člověka. „Vnější krása je jedna věc, ale krása vychází zevnitř.

Člověk, který je vystresovaný a nervózní nemá vnitřní klid, a to je znát i na vnějším vzhledu. Krásný účes nebo make-up už jen korunují vnitřní krásu,“ řekla Zdeňka Kulhánková a tím moji otázku zodpověděla.

Sama Zdeňka si nejraději užívá havajskou masáž, která je příjemná, ale i hloubková. Ne nadarmo se jí říká perla mezi masážemi. A že si Zdeňka Kulhánková umí odpočinout a relaxovat, je na ní prostě znát.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.