U Dobrušky má vzniknout centrum pro narkomany a alkoholiky. Protestují proti tomu stovky lidí

28. leden 2020 09:22

V malé obci Běstviny nedaleko Dobrušky na Rychnovsku má ještě letos vzniknout Resocializační centrum pro alkoholiky nebo narkomany. Otevřít ho chce římskokatolická církev prostřednictvím Misijní společnosti sv. Vincence de Paul.

Klienty plánovaného centra mají být lidé, u kterých už dřív selhaly nejrůznější možnosti léčby. Plán podporuje Královehradecký kraj, někteří místní obyvatelé mají ale ze vzniku centra obavy. Podepisují proto nesouhlasnou petici, ta má aktuálně čtyři sta podpisů. A výhrady mají i zastupitelé města.

„Nejde tam o nějakou detoxikaci, ale o propracování té osobnosti. Přes každodenní jednoduchý život, práci a modlitbu. Jde o dialog a vzájemné sdílení, porozumění, lásku a bratrství. Samozřejmě i s asistencí odborníků,“ popisuje principy fungování Comunity in Dialogo děkan římskokatolické církve v Dobrušce Augustin Slaninka.

Podle něj jsou podobná centra po celém světě už téměř tři desetiletí.
„S dost velkou úspěšností, 80 až 90 procent. Nejvíce těch komunit je v Itálii, potom v Peru, v Kolumbii nebo na Ukrajině. Tak a u nás to chceme založit teď.“

Lidé mají strach ze soužití s problémovými občany

Část obyvatel Dobrušky, Nového Města nad Metují a okolních obcí ale proti vzniku resocializačního centra, pro maximálně osm klientů, protestuje. Mají obavy o své děti i majetek.

Čtěte také

„S panem Slaninkou je kolikrát těžká řeč. Nemáme v něj důvěru. Jde o problémové lidi. Nemáme jistotu, že se nebudou pohybovat po okolí, že nebudou páchat trestnou činnost nebo že nebudou pokračovat ve svém způsobu života na který byli zvyklí,“ vysvětluje Zdeněk Bašek, jeden z iniciátorů protestní petice, která má aktuálně zhruba čtyři stovky podpisů.

Podle odpůrců jde o rizikový projekt.
„Je to pilotní projekt ve střední Evropě. Protože ani na Slovensku ani v Čechách žádný takový projekt od jejich společnosti není. Prostě z toho máme strach.“

V obci Běstviny nedaleko Dobrušky na Rychnovsku má vzniknout Resocializační centrum pro alkoholiky nebo narkomany

Výhrady přitom mají třeba i zástupci sociální služby Laxus, která s podobnými klienty dlouhodobě pracuje. Podle nich centrum v navrhované podobě nesplňuje nároky na odborně zajištěnou službu a není tak možné garantovat kvalitu služeb.

Čtěte také

Proti se na posledním zasedání postavili i zastupitelé města Dobruška. Původně projekt podporovali, podle nezávislého místostarosty Miroslavy Sixty ale změnili názor.
„Zjistili jsme dle odborného posouzení, že projekt není v pořádku. Na zastupitelstvu jsme se dohodli, že uděláme vše pro to, aby se projekt v této současné podobě neuskutečnil.“

Naopak Královehradecký kraj poskytl na centrum milionovou dotaci, aktuálně jeho úředníci posuzují žádost o registraci potřebnou pro poskytování sociálních služeb.

Spustit audio

Související