U Nasavrk se staví keltská vesnice. Částečně zpřístupněna by mohla být už letos

27. březen 2014

Na nedokončený keltský skanzen u Nasavrk se brzy vrátí dělníci a při troše štěstí se tady objeví i první návštěvníci. Repliku keltské vesnice s třicítkou stavení začalo občanské sdružení Boii budovat v roce 2011. Práce ale zastavily potíže s veřejnými zakázkami a zmrazená evropská dotace. Letošní rok bude pro osud skanzenu doslova zlomový.

Podle vedoucí projektu Anny Frantalové bude skanzen stoprocentně dokončen během tohoto roku, ale s otevřením se počítá až na příští sezonu. Pokud to však bude možné, ráda by ho alespoň částečně zpřístupnila veřejnosti už letos.

„Teď probíhá výběrové řízení, takže na staveništi se zatím pracovat nemůže. Předpokládáme, že práce spustíme zhruba za tři týdny, což je doba, kdy by mělo výběrové řízení skončit,“ uvádí Frantalová.

Finance na stavbu jsou v tuto chvíli zajištěné a Frantalová věří, že žádné komplikace nenastanou.

Práce budou pokračovat jednak dokončením rozpracovaných částí a také stavbou keltské části, kam spadají například dvorce náčelníka, kovorytce a mincovníka. Kromě toho chce vedení projektu dokončit stavbu administrativní budovy a parkoviště.

„Rádi bychom skanzen otevřeli hlavně dětem, popřípadě mladým lidem v rámci workshopů, které chceme pořádat. Je to ale hodně otázka stavby,“ prozrazuje Frantalová záměry na letošní rok.

Skanzen u Nasavrk by měl být evropským unikátem. „Zatím jsme se s žádným takovým skanzenem v Evropě nesetkali. Ať se jedná o charakter zástavby nebo materiál, který jsme zvolili. Skanzen je celý postaven z dubového dřeva,“ vysvětluje vedoucí projektu.

Dalším unikátem je to, že se bude jednat o živou keltskou vesnici. Návštěvníci se v místě setkají s keltskými řemeslníky i zvířaty.

Plány občanského sdružení Boii počítají s tím, že keltský skanzen přiláká až 40 tisíc návštěvníků ročně.


Zvětšit mapu
autoři: Iva Menšíková , kop
Spustit audio