U Parama už dělníci skládají nový most

12. květen 2017

Silničáře už brzy čeká poměrně tvrdý oříšek. U pardubického Parama začínají stavět druhý silniční most přes nejvytíženější trať v Česku z Prahy do Vídně. Nad koleje kvůli tomu s pomocí jeřábu připevní až dvacetitunové ocelové nosníky, pod kterými budou jezdit vlaky. Podle ŘSD si část těchto prací vyžádá úplné zastavení provozu na trati.

Dělníci už u Parama sestavují novou mostní konstrukci, zatím na zemi. Od kolejí je dělí jen pár metrů, na stavbě platí přísná bezpečnostní opatření.

„Na místě, kde právě stojíme, bude připravena montážní plošina, na kterou se umístí 500tunový jeřáb. Je spočítáno, že by měl dosáhnout až na místo, kde teď probíhá příprava nosníků, a umístit je na nový most,“ vysvětluje Stanislav Král z pardubického ŘSD, jak se pět obřích nosníků dostane nad kolejiště, kde stával dnes už zbouraný starý silniční most.

Most usadí na místo v červnu

Kvůli bezpečnosti na železnici ale stavbaři provedou ty nejkomplikovanější práce mimo denní provoz na trati. „Doufáme, že komplikace nebudou. Náročné to samozřejmě je, ale počítáme, že k osazení dojde během několika čtyř až pětihodinových výluk. Bude to zase v nočních hodinách. Počítáme předběžný termín osazení někdy v měsíci červnu,“ dodal Král.

Nový most dělníci sestavují hned vedle silnice


Nový most
Ocelová konstrukce má délku délku 40 m, šířku 31 m a váží 100 t. Cena mostu je cca 50 mil bez DPH. Stavbaři most dokončí v říjnu, jezdit se po něm začne v listopadu.

Stavba druhého nového mostu by měla být hotová ještě letos na podzim. To už by se kolem Parama mělo jezdit po kompletně dokončené čtyřproudové silnici vybavené odbočovacími bypassy, kruhovou křižovatkou a dvěma mosty. To vše za asi 400 milionů korun. Už teď je znát, že se tady doprava zlepšila.

„Hodně se to zlepšilo a věřím tomu, že až to bude doděláno, to bude podstatně lepší,“ myslí si řidič David Matulík. Až silničáři přestaví ještě nedalekou křižovatku U Trojice, budou moct auta plynule jezdit z Hradce králové až k dostihovému závodišti po čtyřproudové rychlostní silnici. Podle silničářů by to mělo být kolem roku 2022.

autor: wol
Spustit audio