U rybníka Strž můžete vidět ledňáčka, říká ředitel Památníku Karla Čapka ve Staré Huti Zdeněk Vacek

1. říjen 2021

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše na Příbramsku býval letním sídlem slavného spisovatele a jeho ženy, herečky Olgy Scheinpflugové. Stojí blízko rybníka, podle kterého se mu říkávalo Strž. Spisovatel dostal empírový dům v roce 1935 jako svatební dar k doživotnímu užívání. Jak v něm trávil čas, jak ho proměnil a jaká díla v něm psal, o tom si Pavel Vítek povídal s ředitelem Čapkova památníku Zdeňkem Vackem.

Vzhledem k tomu, že Zdeněk Vacek pochází z kantorské rodiny, měl Karla Čapka rád v podstatě už od dětství. Víc se mu pak začal věnovat na vysoké škole. A protože má rád i dobu první republiky, pořídil si dokonce i stejný typ veterána, kterým Čapek jezdil, Škodu Rapid.

A uskutečnil i stejnou cestu do Alp, kterou spisovatel absolvoval s manželkou Olgou. „Bylo to velice krásné. Měli jsme v ruce původní Čapkův itinerář té cesty, naprosto detailní, takže jsme mohli trefit každou odbočku. Jeli jsme tři a půl tisíce kilometrů na místo, kde on Olgu požádal o ruku, a dojeli jsme až do Chamonix pod Mont Blanc,“ popisuje Zdeněk Vacek.

Zdeněk Vacek

V lednu 2020 se stal ředitelem Památníku Karla Čapka, což považuje za obrovskou čest, ale také za velký závazek. „Expozice věnovaná Karlu Čapkovi tu vznikla už v roce 1963. Tehdy se to jmenovalo Dům Karla Čapka. Ale ta expozice byla samozřejmě hodně poplatná době. Po revoluci byl objekt zrestituován a vrácen původním majitelům, tedy rodině tehdejšího podnikatele Václava Palivce, která ho vlastní dodnes. Nyní areál spravuje Středočeský kraj, konkrétně náš památník,“ vysvětluje jeho ředitel.

Čapkův památník se skládá ze zahrady a samotného domu. „Zahrada je volně přístupná, máme tam i bistro s občerstvením. A v domě pak najdete expozici Karla Čapka a jeho manželky, herečky Olgy Scheinpflugové. A nahoře v podkroví pak ještě jedné významné osobnosti, novináře, dramatika a spisovatele Ferdinanda Peroutky, což byl jejich blízký přítel,“ dodává Zdeněk Vacek.

Krásné je i okolí památníku. Hned vedle se nachází Stržský rybník, u kterého je parkoviště. „Tam se vás ujmou turistické značky. Máme tam i cyklistický rozcestník a nově dokonce i nabíječku pro elektrokola.“ Využít můžete několik značených naučných stezek, které jsou různě dlouhé i různě náročné. A přímo u rybníka se můžete slunit, koupat nebo rybařit. „A když budete mít štěstí, můžete tam vidět i ledňáčka,“ slibuje Zdeněk Vacek.

A na závěr je možné vedle památníku vystoupat na nevelký pahorek, na kterém stojí menhir. Tohle místo si prý Karel Čapek velice oblíbil. A není se co divit. Je odtamtud krásný výhled do okolí.

Jaká je historie objektu Památníku Karla Čapka, co konkrétně nabízejí jeho současné expozice a jaké naučné stezky si můžete projít v jeho okolí, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio