U Sadové létaly koule z kanónů a flint. Teď tam jezdí turisté

5. červenec 2014

Před 148 lety se na polích a lukách nedaleko Hradce Králové střetla rakouská vojska císaře Františka Josefa I. s vojsky pruského krále Friedricha Viléma I.

Bitva, známá jako bitva u Sadové, Chlumu či Hradce Králové, se odehrála 3. července roku 1866, a rakouská vojska v ní byla poražena. Na obou stranách zahynulo více jak 57 tisíc mužů a zahynulo téměř 11 tisíc koní.

Krvavá bitva se tak stala po bitvě národů u Lipska druhou největší bitvou 19. století. Porážkou rakouských vojsk u Sadové vyvrcholil zápas mezi Rakouskem a Pruskem o nadvládu nad Rýnským spolkem a Prusku se otevřela cesta ke sjednocení Německa.

Rakousko, bojující v té době na dvou frontách, sice dosáhlo vítězství na frontě jižní – u Custozzy, ale Severní armáda, vedená polním podmaršálkem Ludvíkem Benedekem, byla u Sadové rozdrcena.

Čtyři stovky památníků

Už krátce po skončení prusko- rakouské války se na bojišti začaly objevovat první pomníky a památníky. Dnes jich na ploše okolo 120 km čtverečných najdeme více jak čtyři stovky. Valná většina z nich je společných – uctívají památku jak padlých rakouských, tak i pruských vojáků. Mezi největší a nekrásnější jistě patří Baterie Mrtvých, Říman, Památník rakouskému I. armádnímu sboru nebo novogotické osárium s Fürstenberským křížem a dvěma lvy z istrijského vápence.

Výhled na bojiště

Nedaleko místa, kde se v den bitvy nacházel hlavní stan rakouské armády, vyrostla v roce 1899 rozhledna a později i restaurace. Starou rozhlednu nahradila po sto letech rozhledna stávající. Je vysoká 54 metrů a k vyhlídkové plošině vedou 182 schody. Výhled opravdu stojí za námahu schody vyšlapat.

Pohled na bojiště a Baterii mrtvých z rozhledny

Dvanáct naučných stezek

Po bojišti se zájemci mohou projít či projet na kole hned po dvanácti naučných stezkách. Jejich páteřní cesty jsou přizpůsobeny i cyklistům. Stezky na sebe navazují a pokrývají celou severní i jižní část bojiště. Mapu k jednotlivým stezkám si návštěvníci mohou pořídit v Muzeu války 1866 na Chlumu.

Muzeum založil rolník

První muzeum otevřelo své brány veřejnosti v roce 1936. Stalo se tak nemalou zásluhou rolníka z Máslojed Josefa Volfa, který jako šestiletý chlapec bitvu zažil ve stáří se věnoval péči i památníky. Současné muzeum, po rekonstrukci nově otevřené v roce 2012, nabízí pestrou interaktivní expozici, dokonale popisující nejen bitvu samotnou, ale i dobu před a po ní.

Bojiště na Chlumu v průběhu roku často ožívá divadelní či hudební produkci v lesním divadle, a každoročně pak hlavně o prvním červencovém víkendu, kdy se koná rekonstrukce bitvy u Sadové.


Praktické informace:
Lokalita: Muzeum války 1866 na Chlumu
Otevírací doba: úterý – neděle 9.00 – 12.00, 13.00 – 17.00 (květen – srpen), 9.00 – 12.00, 13.00 – 16.00 (duben, září, říjen)
Vstupné: dospělí 40,- Kč, děti, studenti, důchodci 20,- Kč

autor: Lukáš Peška
Spustit audio