U základních škol v Sokolově vzniknou nová parkovací místa

7. březen 2018 07:45
Zprávy

U základních škol v Sokolově by v nejbližších měsících měla přibývat parkovací místa. Parkování ve stylu Kiss and Ride (K+R) má umožnit bezpečné krátkodobé zastavení rodičům a zároveň celkově zlepšit dopravní situaci u škol.

Nejkomplikovanější je situace u základní školy v ulici Pionýrů, kam chodí nejvíc dětí z okolních obcí. Vznikne tam pět nových parkovacích míst.

„Dále byly největší problémy u školy v ulici Boženy Němcové. Uděláme tam dvě parkovací místa, bohužel v tom stoupání jich více udělat nelze. Ale i tato dvě místa, myslím, výrazně pomohou rodičům, které své děti vozí až ke škole," řekl starosta Jan Picka. Přibližně za rok a půl, až bude změněn územní plán, vznikne podle něj přímo v areálu školy dalších 15 parkovacích míst.

Čtěte takéU jedné ze sokolovských základních škol vzniká parkoviště Kiss and Ride

Před školami dosud rodiče parkovali často navzdory zákazu, zejména v ulici Pionýrů v centru města se tím průjezd komplikoval. Chaotická dopravní situace navíc představovala nebezpečí pro školáky, kteří ulici ve frekventovaných časech před a po vyučování přecházejí.

Už nyní parkoviště podle konceptu Kiss and Ride, tedy polib a jeď, vzniká u základní školy v Křižíkově ulici. Také tam byla situace riziková pro řidiče i pro chodce.

Vznik podobných parkovacích míst i u dalších škol by měl následovat v průběhu letošního roku. Dořešit bude nutné ještě parkování u základní školy v Rokycanově ulici, naopak bezproblémová je situace u školy v ulici Švabinského.

K novým parkovištím ve městě přibude i nová dopravní značka K+R. Parkování Kiss and Ride se v Česku i jinde ve světě využívá ke krátkodobému stání hlavně v návaznosti na veřejnou hromadnou dopravu, často bývá na letištích. Podobná parkoviště jsou často v blízkosti nádraží a dopravních terminálů. Obecně umožňují krátkodobé parkování pro vystoupení a nastoupení.

zdroj: ČTK
Spustit audio