U zámku v Nových Hradech najdete jednu z největších soukromých zahrad v Česku. Je nádherně pestrá

2. srpen 2020

Rokokový zámek Nové Hrady na Orlickoústecku v Pardubickém kraji je dominantou stejnojmenné obce poblíž Vysokého Mýta a Litomyšle. Zámek před více než dvaceti lety koupili manželé Kučerovi. Areál zpřístupnili veřejnosti a každý rok v něm zakládají novou zahradu.

Záhony zámecké zahrady v Nových Hradech hýří v letních měsících nejrůznějšími barvami. V areálu si můžete projít víc než deset typů zahrad. Uvítá vás francouzská zahrada na třech úrovních předního nádvoří, dvě rosaria, velmi působivé jsou vodní kaskády v italské zahradě, specialitou je zahrada s bílými květy nebo zeleninová ozdobná zahrada.

Majitelé zámku se inspirují nejen stylem francouzských barokních a rokokových zahrad, ale také starých anglických sídel a parků. V areálu tak najdete i ostrovní zahrady se záhony okolo stromů. Letošní novinkou je nově vysazené rozsáhlé arboretum na úpatí Zámeckého kopce.

Zákoutí italské zahrady s vodními kaskádami

Zámek v Nových Hradech si nechal po vzoru letních francouzských sídel postavit v letech 1774 až 1777 hrabě Jean-Antoine Harbuval de Chamaré. V roce 1997 zámek koupili manželé Petr a Magda Kučerovi. Obývají první patro zámku a návštěvníky nechávají nahlédnout i do svých soukromých prostor. V přízemí zámku ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze vybudovali speciální expozici, která představuje vývoj nábytku a kultury bydlení od období baroka až po secesi.

Z labyrintu na vyhlídku

Součástí zámeckého areálu je také zelené divadlo, ve kterém se v létě obvykle konají představení historických oper v rámci festivalu Smetanova Litomyšl. K velmi oblíbeným atrakcím patří také labyrint ze stříhaných tújí. V někdejší oranžerii zámku si pak můžete prohlédnout Galerii anglických klobouků a v barokní sýpce největší expozici motokol v Evropě.

Nad barokní sýpkou se nachází vyhlídka. Uvidíte z ní do výběhů farmy se stovkami jelení a dančí zvěře. Součástí areálu je také Zámecký kopec, kde si Zdeněk Kostka z Postupic nechal v 15. století vybudovat hrad. Díky němu získala osada Boží Dům postupně i nové jméno – Nové Hrady. Podoba hradu, z něhož se zachovalo už jen torzo hradní zdi, ale není známá, mimo jiné i kvůli tomu, že materiál posloužil pro stavbu rokokového zámku.

Spustit audio