Udělejte si plněné brambory! Na první pohled obyčejné hlízy jsou ovšem v kuchyni ceněné zlatem

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Ingredience
  • 12 větších brambor
  • 250 g nivy
  • 60 g sádla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce
  • pokrájených bylinek (tymián, petržel, šalvěj)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • olej

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.

Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Do kuchyně se dostaly až v 18. století

Až teprve v 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách.

Postup:
Brambory důkladně omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
Odkrojíme z nich horní čtvrtinu, lehce je vydlabeme a vytřeme trochou sádla. Odkrojené části oloupeme a v míse rozmačkáme spolu s vydlabanými kousky. Cibuli oloupeme, najemno nasekáme a opečeme na zbylém sádle dozlatova. Vmícháme ji s nastrouhanou nivou a nasekanými bylinkami do rozmačkaných brambor. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Vydlabané brambory jím potřeme a naplníme je nivovou směsí.
Dáme je na plech vymazaný olejem a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 25 minut dozlatova. Plněné brambory podáváme s různými zeleninovými saláty.

V kuchyni můžete brambory použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka